1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В Холандия искат да строят планина

В Холандия искат да строят планина

Облогът е да се издигне планина с височина 2000 м в центъра на Холандия

Облогът да се издигне планина с височина 2000 м в центъра на Холандия, предназначена за всички видове спорт, е най-сериозният и конкретен досега, твърди журналистът Тийс Зоневелд от холандския всекидневник "Де Перс", подхвърлил идеята, съобщава АФП, цитиран от goodnews.bg.

Тя не е нова, но за пръв път наистина е взета на сериозно и мобилизира толкова хора, заявява инициаторът на кампанията. Според Зоневелд няколко инженерни колектива, строителни фирми, инвеститори и специалисти (по-специално геолози и климатолози) вече обсъждат възможността да се направи планина със ски писти, пътища с много и остри завои, улеи за бобслей, пързалка, маршрути за изкачване и пътеки за екскурзии.

В днешните времена на икономии и намусена социална среда хората имат желание да се ентусиазират за голям проект смята журналистът.

Зоневелд, който е бивш полупрофесионален велосипедист, бе изразил в уводна статия отчаянието си пред монотонния равнинен пейзаж на родната си страна. Равният терен е идеален за садене на цвекло, за отглеждане на крави и строеж на прави пътища, но е катастрофа от спортна гледна точка, бе писал той, възкликвайки: "Искам планина. Истинска планина в Холандия!"

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.