1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В Холандия направиха соларна велоалея

В Холандия направиха соларна велоалея

Инициативата е на местната община

Велоалея, която произвежда електричество, построиха в холандско градче, северно от Амстердам. Съоръжението е дълго 70 метра и дава 70 киловатчаса ток седмично.

Велоалеята е изградена от конвенционални слънчеви модули, поставени под дебело стъкло, което изпълнява две основни функции – предпазва чувствителната техника и с грапавата си повърхност наподобява асфалт, така че колоездачите да не се подхлъзват.

Инициативата е на местната община, която в продължение на две години ще тества доколко ефективна е тази технология. Ако проектът се окаже успешен, след няколко години подобни велоалеи ще бъдат изградени и в други градове на Холандия, където колоезденето се радва на особена популярност.

"Идеята зад проекта е, че в Холандия имаме близо 140 хиляди километра пътища. Тази площ е по-голяма от всички покриви на сгради, взети заедно", казва ученият Стен де Вит, ръководител на начинанието.

За първите 2 седмици от съществуването си кратката отсечка е произвела 140 киловатчаса електричество, което е достатъчно за 140 цикъла на една домакинска миялна машина.

"Холандия има големи амбиции в областта на възобновяемите енергийни източници", казва министърът на икономиката Хенк Камп. До 2020 година производството на електроенергия от такива източници трябва да нарасне тройно. В момента токът от велоалеята се влива в националната електрическа мрежа. Учени обаче вече разработват начини за безконтактното зареждане на батериите на електрически автомобили.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.