1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В мартенския брой на сп. АгроКомпас – как да оцелееш в менгемето, притиснало свиневъдния бранш

В мартенския брой на сп. АгроКомпас – как да оцелееш в менгемето, притиснало свиневъдния бранш

И още: За първи път ще подпомагат зърнопроизводителите при застраховане на селскостопанска продукция

Кои са акцентите в мартенския брой на сп. АгроКомпас:

„Свиневъдството се намира в най-трудния си етап от началото на прехода досега. Ние сме притиснати в едно своеобразно менгеме, което е на път да разруши целия отрасъл. От една страна, имаме безпрецедентно високи разходи за фураж. Отделно от това, ние сме в най-трудната пазарна ситуация от последните няколко години“, алармира агробизнесменът Иван Иванов, който посочи, „че влизайки в Европейски съюз, трябваше да ни се дадат истински средства, за да догоним западните предприятия, които са инвестирали десетилетия, дори столетия наред в производството си. Ние тръгваме в България от нулата. 2007 година влязохме неподготвени в ЕС. Ако за седемгодишен период ни дават по 1 млн. евро, а на нас ни трябват 28 млн. лева само за обновяване на сградите, сметнете колко години ще ни трябват да догоним западните колеги. Столетия.“ 

„За първи път ще се подпомагат други сектори освен овощарство. Това е нещо ново, което ще спомогне да намалим финансовия риск при неблагоприятни климатични условия“, заяви Костадин Костадинов, председател на НАЗ, по повод новината, че от 15 март се приемат заявления по държавната помощ за съфинансиране на застрахователните премии при застраховане на селскостопанска продукция. На въпрос дали зърнопроизводителите са удовлетворени от размера на подпомагането, той коментира: „При първите разговори нещата бяха в друга посока, като подпомагането от държавата трябваше да бъде до 65%, а 35% да е участието на производителите. Реално тази помощ си съществува при овощарите. При зърнопроизводството обаче просто ни смениха процентите – ще получаваме до 35% от стойността на застрахователната премия, но все пак това е първа стъпка към нещо ново и нов финансов инструмент, който ще ни осигури поне малко сигурност в тази посока.“

 На фокус: Кога методът на ембриотрансфер ще стане популярен у нас? За позабравената в България технология ни разказва д-р Георги Великов, който практикува ветеринарна дейност в Северозападна България. Докторът ни показа мобилен център за ембриотрансфер, процесът се извършва на място във фермата.

Образцова ферма: Фермата на Жечко Андрейнски е насочена изцяло за отглеждане на месодайни овце от породата Ил дьо Франс, всички животни са внесени от Франция, като разполагат със 100 майки на второ агне и със 150 дзвиски, които се очаква да родят след един месец и половина, два. Целта е след две години фермата да достигне пълния си капацитет от 500 овце майки. Животните са разделени на групи с диференцирано хранене и съобразено с всяка отделна група според енергийните нужди.

 

Sheep

Амбиция: След одобрението на Българското бяло саламурено сирене и Българското кисело мляко като Защитени наименования за произход, предстои да се кандидатства и за защита на българския кашкавал, обещава Симеон Присадашки, зам.-председател на АМБ. 

Тревога: „Породата Дунавски кон не е в добро състояние, меко казано. По официални данни са 700 коня, което е много далеч от истината. Реално има около 150 Дунавски коня. Причината да има все пак от 150 до 200 Дунавски коня е, че хората наистина обичат тази порода. Има хора, които си отделят от финансовите средства, за да гледат 2-3 коня“, споделя Добромир Домусчиев, председател на УС на Развъдна Асоциация Дунавски кон.

Премиера: Корпорация AGCO и фирма ВАРЕКС, официален дистрибутор на бранда Massey Ferguson за България, представиха новата серия трактори MF 8S. Гамата въвежда нова ера на достъпни, надеждни и свързани трактори, предоставящи нови нива на комфорт и ефективност, но и предимствата на свързаността и технологията за интелигентно земеделие, сформиращи едно устойчиво бъдеще. На официална церемония през миналата година MF 8S.265 Dyna E-Power получи отличието „Трактор на годината“ за 2021 г.

 

Селекция: Сортовете на Косад Семанс при люцерната са селекционирани, така че да осигурят максимална ефективност - висока толерантност към болести, високо съдържание на протеин и бързо възстановяване след откос. Ползите, които носят спецификите на генетичния материал, са по-дълъг период на експлоатация, по-голям брой растения на единица площ, по-добро качество на крайния продукт, по-слаба чувствителност към неприятели и болести, много висок потенциал за добив.

 

косад люцерна

Не пропускайте: Царевицата, като традиционна култура в българското земеделие, заема основно място в производството на зърнено-житни. Може да се твърди, че за българския земеделец почти няма тайни в отглеждането на царевица, от Лебозол обръщат внимание на някои особено важни за културата хранителни елементи, които често биват пренебрегвани.

 

Местно развитие: МИГ Нова Загора е притегателен център за всички, които искат да се развиват на територията на общината.

Растителна защита: Промоционални предложения за опазване на житните посеви през пролетта.

Всичко това и много още в новия брой на сп. АгроКомпас!

Ако желаете и Вие да получавате сп. АгроКомпас, за повече информация и заявяване на абонамент: 0888 750 853 или 0700 200 63.

За една година - 50 лв. без ДДС

За две години - 90 лв. без ДДС

Ако заявите годишен абонамент чрез сайта www.agrocompass.bg - 40 лв. без ДДС.

Електронно копие на списанието - 30 лв. без ДДС за 12 броя.

Може да се абонирате чрез Български пощи или Доби прес.

Каталожен номер 1053!

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.