1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В МЗХ - среща с представители на Съюза на птицевъдите в България

В МЗХ - среща с представители на Съюза на птицевъдите в България

Акцентът - преустройството на промишлените птицеферми

Заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров проведе среща с представители на Съюза на птицевъдите в България в МЗХ. Основен акцент бе въпросът за преустройството на промишлените птицеферми за внедряване на алтернативни технологии и подмяна на конвенционалните клетки. Оставащият двугодишен период за въвеждане на изискванията, заложени в наредбите, няма да бъде достатъчен за извършване на подмяната, смятат от бранша. В подобно затруднено положение са и други водещи европейски страни в птицевъдния сектор, които се очаква да внесат искане до ЕК за удължаване на срока. В тази връзка бе обсъдена и възможността България да се присъедини към предложение до ЕК за преходен период за използване на конвенционални клетки за отглеждане на кокошки носачки до 2016 г.

Зам.-министър Димитров информира представителите на Съюза на птицевъдите, че с решение на УС на ДФ «Земеделие» срокът за краткосрочното кредитиране е удлъжен с една година, както и че предстои промяна в Закона за подпомагане на земеделските производители.

 По време на срещата бяха дискутирани още изискванията на ЕС за хуманно отношение към животните, износа на яйца и птиче месо, възможностите намаляване на нерегламентирания внос чрез засилване на контрола по границите и вътре в страната.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.