1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В новия брой на сп. АгроКомпас – свободното отглеждане на кокошки-носачки е гаранция за високо качество на яйцата

В новия брой на сп. АгроКомпас – свободното отглеждане на кокошки-носачки е гаранция за високо качество на яйцата

И още: Гостуваме във фермата на Георги Диков, който отглежда овце от френската месодайна порода Ил Дьо Франс

Кои са акцентите в майския брой на сп. АгроКомпас:

История на успеха: Хуманното отношение към птиците е в основата на целия бизнес на семейство Ангелови. „Започнахме в началото 1995 година в едно новопостроено помещение, което не беше подходящо за птици, но нямахме друг избор. То беше на 3,5 км от тук в парцел, който е наследствен от дядо ми. Всъщност, там се направи едно помещение, където започнахме с отглеждането на първите 2600 птици. През 1997 година се направи едно чисто ново друго помещение, в което се гледаха около 3800 птици и така се започна бавно и постепенно“ - това е началото на вдъхновяващата история на бизнеса на семейство Ангелови, които днес отглеждат около 250-300 хиляди кокошки-носачки.

За пример: Ще ви разкажем за Даниел Димитров, който втори мандат е председател на кооперацията в село Комощица. „Смея да кажа, че повечето от кооперациите, които са фалирали, до известна степен това се дължи на председателя. Затова казвам, че отговорността е доста голяма. Ако този човек е дошъл да забогатее, много ясно, че ще фалира кооперацията. Ако е дошъл за благото на селото, на района и за благото на тази кооперация, ще се развива като нас. Ще бъде добре“, категоричен е младият председател.

#80469: свободното отглеждане на кокошки

Чувствителни сектори: „Отглеждането на ягоди е доста трудоемко, а субсидията, която получаваме, не покрива разходите и се получава неефективно производство поне на този етап“, твърди Ивалин Цеков, производител и преработвател, който отглежда около 12-13 декара с ягоди и малини и има преработвателно предприятие. Той разказва за ценовите тенденции при тези вкусни и търсени плодове.

Безпътица: „На въпроса как да направим така, че да намерим реални пасища за Източнобалканската свиня, се отговаря формално, действа се формално и резултатът е никакъв“, оплака се от институциите Радостина Донева, председател на Асоциацията за развъждане и съхранение на Източнобалканската свиня. 

Месодайно животновъдство: Георги Диков завъжда овце от породата Ил дьо Франс преди 10 години. Започва с четири овце, с цел да поддържат площи, които да не коси. Идеята е да има животни, които не се доят, за да бъде ангажиментът по-малък. Днес вече броят на животните е 320. Каква е технологията на отглеждането им и какви резултати се получават – четете само в новия брой на сп. АгроКомпас. 

Тревожно: В глобален мащаб 1.3 милиарда тона храна се изхвърлят всяка година, което е 15 пъти повече отколкото в ЕС. Това означава, че една трета от храната, произведена за консумация от хората по света се превръща в отпадък. Трудно можем да си представим паричната ѝ стойност, достигаща 865 милиарда евро годишно. Същевременно над 840 милиона

души по света нямат достатъчно храна. Само в Европа се изхвърля храна, която може да нахрани 200 милиона души.

Тези и още много теми ще намерите в новия брой на сп. АгроКомпас!

Ако желаете и Вие да получавате сп. АгроКомпас, за повече информация и заявяване на абонамент: 0888 750 853 или 0700 200 63.

За една година - 50 лв. без ДДС

За две години - 90 лв. без ДДС

Ако заявите годишен абонамент чрез сайта www.agrocompass.bg - 40 лв. без ДДС.

Електронно копие на списанието - 30 лв. без ДДС за 12 броя.

Може да се абонирате чрез Български пощи или Доби прес.

Каталожен номер 1053!

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.