1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В новия брой на сп. АгроКомпас: АГРО ТВ търси най-вдъхновяващия биопроизводител

В новия брой на сп. АгроКомпас: АГРО ТВ търси най-вдъхновяващия биопроизводител

И още: Ръст на продажбите на трактори и комбайни у нас

Кои са акцентите в юлския брой на сп. АгроКомпас:

Перспективни качества: „При селекционирането на сортовете се стремим да отговорим на всички търсени характеристики. Параметрите на сортовете са комплексни, тъй като всичко е важно. Разбира се, първата стъпка, която трябва да покрие един сорт, е добивът, а след това се оценяват поредица от фактори. Сред тях са качеството на зърното, както и толерантността на всички икономически важни болести, а също и много важна характеристика е устойчивостта на полягане, както и на другите фактори на средата – студ, суша и т.н., т.е. цели се добра адаптивност, да могат растенията да преживяват различни почвено-климатични условия“, казва Франко Липарини, генерален директор на „СЕМЕТИКА“, част от „Манара груп“.

Европейска подкрепа: След дълги години като банков служител, един ден Даниел Постолов тръшнал вратата на офиса зад гърба си и тръгнал към родното си село Еремия. За да създаде една от най-красивите черешови градини в Кюстендилско. Днес той успешно изпълнява проект по подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ от ПРСР 2014-2020. Финансирането е в размер на левовата равностойност на 25 хил. евро, като подпомагането се изплаща на два транша.

Образование: „Може би Тракийският университет е единственият университет, който започва да работи за кариерното развитие на студентите още с техния старт на обучение. Тракийският университет ги подпомага в намирането на работа и тяхното кариерно развитие. Убеден съм, че когато те завършат нашия университет още повече ще се гордеят, че са учили тук, защото Университетът е университет на бъдещето, който кове кадри за много сектори на икономиката и с най-висока експертиза в областта на стратегията „От фермата до трапезата”, категоричен е доц. д-р Добри Ярков, ректор на Тракийския университет - Стара Загора.

ОСП – научи повече: „По-развити селски райони означава стартиране на регионални програми, подобряване на свързаността и инфраструктурата и създаване на възможности за дигитална трансформация“, коментира председателят на ПП „Обединени земеделци“ Петя Ставрева, която взе участие в Rural Pact Conference, организирана от ЕК.

БИО бизнес: „Защо избрах био-то? Заради по-добрата реализация на продукцията и постигане на по-добра конкурентоспособност. Другият фактор, разбира се, е опазването на околната среда. Младите земеделски стопани трябва да мислим не само за производството, а и за опазването на природата и околната среда, защото ако ние не я опазваме, няма как тя да ни се отблагодари с продукция“, сподели младият земеделец Сава Савов, който отглежда биосертифицирани сини сливи на територията на село Тюркмен, община Брезово. Масивът е на площ от 25 дка. През 2015 година кандидатствал по мярката Млад фермер и бил одобрен. Изградил този масив, като основната му идея била да бъде биологично производство.

Подкрепа: „На младите фермери сме спестили почти 5 млн. лева разходи за консултантски услуги, а на малките стопани - почти 6 млн. лева. Целим да предоставим информация на земеделските стопани, така че да намалим евентуални санкции при директните плащания в бъдеще“, казва Ивона Новакова, гл. експерт координатор на Териториален областен офис на НССЗ - гр. Кюстендил.

В броя четете още: Ръст на продажбите на трактори и комбайни у нас; нови и изпитани решения за кампания Есен 2022 - семена, ПРЗ, торове. Какво съветват агрономите, за да постигнете възможно най-висока рентабилност.

Ако желаете и Вие да получавате сп. АгроКомпас, за повече информация и заявяване на абонамент: 0888 750 853 или 0700 200 63.

За една година - 50 лв. без ДДС

За две години - 90 лв. без ДДС

Ако заявите годишен абонамент чрез сайта www.agrocompass.bg - 40 лв. без ДДС.

Електронно копие на списанието - 30 лв. без ДДС за 12 броя.

Може да се абонирате чрез Български пощи или Доби прес.

 

Каталожен номер 1053!


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.