1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В новия брой на сп. АгроКомпас: Две гледни точки за зеленчукопроизводството – на успелия и на отказалия се

В новия брой на сп. АгроКомпас: Две гледни точки за зеленчукопроизводството – на успелия и на отказалия се

И още: Ежедневни загуби за производителите на яйца

Кои са акцентите в юлския брой на сп. АгроКомпас:

НОВАТА ОСП: Да има или да няма таван на директните плащания – въпрос на сметки и дискусии, коментира Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации. Тя посочи, че категорично е взето решение 10% от бюджета на директните плащания да бъде преразпределителното плащане за малките и средни фермери. „За България в следващия програмен период ще имаме приблизително към 800 млн. евро директни плащания и от тях вадим 10% или това са 80 млн. евро. Първо, трябва да определим кои стопанства считаме за малки и средни, за да получат допълнително плащане към основното плащане. Трябва много добре да се направи сметката – колко са тези стопанства. И ако сметнем, че ако тези 80 млн. евро не стигат за това преразпределително плащане, тогава аз ще бъда за тавана, за да се съберат допълнителни пари. Трябва да изговорим всички тези неща и тогава ще дойде естествено решението дали да има или да няма таван.“

 

агрокомпас брой 07

В колапс: „В България се произвеждат около 5 млн. яйца на ден, а се консумират около 3 млн. яйца. Този излишък води до намаляване на цената. На фона на високите цени на фуражите се получават загуби за производителите.

Тези загуби за една кокошка носачка на месец са около 1 лв. Тоест, при едно стадо от 50 000 носачки, производителят губи по 50 000 лв. на месец“, алармира Даниел Божанков, председател на Асоциация на промишленото птицевъдство. Организацията е учредена през миналата година с цел търсене на нови пазари и закупуване на суровини на по-добри цени, за да се намали себестойността на продукцията. В структурата членуват 35 фирми с основни направления: отглеждане на стокови носачки за яйца, пилета-бройлери и родителски стада. Организацията представлява около 25% от птицевъдите в България.

 

Въпросителни: „Пиперопроизводителите имат нужда от по-нормални субсидии. Преди две години успяхме да се преборим да бъдем отделна група в обвързаната подкрепа, но трябва да се завиши сумата, която се дава за пиперите. Защо трябва да се субсидира зеле. Защо трябва да се субсидират моркови“ – пита Данчо Кощилаков, председател на Асоциация Български пипер.

По думите му през 2016 година в България се засяха 132 хил. дка с тикви и те взеха 50% от парите за обвързаната подкрепа. 17-18 милиона отидоха за тикви. Ние станахме най-големият производител на тикви. Дадоха по 250 лв./дка обвързана подкрепа за тиквите и 250 лв./дка за пипера, а разходите на тиквите са 80 лв./дка.

За първи път: „Работим по идеята да излезем с наши млечни продукти - сирене, кашкавал и т.н. Вече имаме запазена марка „Тракийски университет“. Така че, Тракийският университет много скоро ще излезе на пазара със собствени марки хранителни продукти. Тук нашата експертиза е на най-високо ниво - от земята до трапезата. Хората от цяла България ще могат да тестват нашите продукти много скоро“, сподели доц. д-р Добри Ярков, ректор на Тракийски университет, Стара Загора.

Социална дейност: „Зеленчукопроизводството е една интересна, но скъпа дейност. Насочихме се към нея заради обезлюдяването на Северна България и необходимостта от създаването на заетост. Само с пшеница и царевица виждате, че си обезлюдихме районите. Особено в Северна България обезлюдяването е страхотно. Страшно. Хората нямат къде да работят, нямат препитание и затова решихме да произвеждаме зеленчуци. Освен това 80% от зеленчуците в България са внос“, казва зърнопроизводителят Павел Стоименов 

За новата есенна кампания: Нови хибриди рапица от световни компании, листни торове за високи добиви, нова немска сеялка за директна сеитба и използване на трихограми в земеделието.

Тези и още много теми ще намерите в новия брой на сп. АгроКомпас!

Ако желаете и Вие да получавате сп. АгроКомпас, за повече информация и заявяване на абонамент: 0888 750 853 или 0700 200 63.

За една година - 50 лв. без ДДС

За две години - 90 лв. без ДДС

Ако заявите годишен абонамент чрез сайта www.agrocompass.bg - 40 лв. без ДДС.

Електронно копие на списанието - 30 лв. без ДДС за 12 броя.

Може да се абонирате чрез Български пощи или Доби прес.

Каталожен номер 1053!

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.