1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В новия брой на сп. АгроКомпас: „Сочат ни с пръст, защото имаме. Имаме, защото се трудим и сме си изкарали парите“, казва Костадин Костадинов, председател на НАЗ

В новия брой на сп. АгроКомпас: „Сочат ни с пръст, защото имаме. Имаме, защото се трудим и сме си изкарали парите“, казва Костадин Костадинов, председател на НАЗ

И още: Земеделците да получават подкрепа за използване на биологично активни вещества

Кои са акцентите във февруарския брой на сп. АгроКомпас:

Черно на бяло:

„Сочат ни с пръст, защото имаме, защото караме скъпи коли. Ами имаме, защото се трудим и сме си изкарали парите. С тези пари сме платили заплати и осигуровки, платили сме си и данъците към държавата. За съжаление, през годините е наслоена една омраза към зърнопроизводителите, но нека си го кажем - не без помощта и на колеги от другите браншове. Не разбирам защо е тази злоба, затова винаги съм казвал – който желае, да дойде и да работи в земеделието. За да види дали е лесно. Казвал съм го на не един министър – да дойде администрацията един месец на полето, при нас, за да разбере що е то истинско земеделие. То не се прави зад бюро“, споделя Костадин Костадинов, председател на НАЗ.

Тревоги:

„При търговска надценка на поливната вода с повече от 1000 процента, как така Напоителни системи декларира, че е на загуба. Това е просто кощунство, възмущава се Божидар Петков, председател на БАМ-Я. - Нашият апел е да бъде редуцирана цената на водата по една нова методика за нейното ценоообразуване“, посочи Петков, като подчерта огромното значение за навременното стартиране на поливния сезон за малините и ягодоплодните. „В направлението за скъпите торове и препарати за растителна защита ние бихме искали да предложим един хибриден подход. Да не се борим и да искаме средства за закупуване на тези скъпи торове и препарати за растителна защита, а да поискаме подпомагането на нашия сектор с биологично активни вещества, органични торове и органични вещества, които да работят за нас - да фиксират азота.“

Ситуация: През 2020 година площите с памук у нас са били 35 хил. дка, година по-късно вече са около 30 хил. дка. Отглежда се най-много в Старозагорски район, Ямбол, Бургас, Хасково и Пловдивско. Интересът към културата беше провокиран от субсидиите по Схема за специално плащане на памук. „Много стопани отглеждаха памук заради субсидията, но Министерството на земеделието сформира комисия, която проверява състоянието на площите, за да се види дали отговарят на условията за субсидия, като колеги от Института също са включени в тази комисия и така се пресяха недобросъвестните фермери, които залагат памук просто заради субсидията“, посочи гл. ас. д-р Минка Колева, заместник-директор на Институт по полски култури – Чирпан.

Прогноза:

„Икономическата криза води до лоши резултати при зърнопроизводителите. Независимо от покачващите се цени на зърното с около 20-40%, не може да компенсират разходите за производство. Факт е, че някои от колегите са в недобро финансово състояние. Вече има случаи на принудителна разпродажба на земеделска техника, което не е добър показател за сектора. Почти всички работят на кредит. Бедата е, че все по-трудно обслужваме задълженията си. Ако пазарът не ги компенсира, а не се вижда такава тенденция, ще стане много страшно. Крайните продукти до клиент в търговската верига ще бъдат в пъти завишени. В момента цените там са завишени в проценти. 5 пъти са се вдигнали цените на торовете, 2,5 пъти на ПРЗ, като прибавим електроенергия, газ и много други разходи, се получава дисбаланс, който ще доведе до още фалити. Гарантирам, че през тази година сектор зърнопроизводство ще бъде на огромна загуба“, категоричен е Радослав Христов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите.

Награда: Светослав Софрониев е млад и амбициозен, трето поколение български пчелар. От 14 години е в бранша. Редом със старта на кариерата си, започва и висшето си образование, което същевременно завършва и вече е дипломиран зооинженер. За 2021 г. беше провъзгласен за Пчелар номер едно. Семейната ферма разполага с около 500 кошера. Пчелините са общо 8, намиращи се близо до гр. Монтана. „Работим. Справяме се. Трудно е. Това е една награда, която ми казва: Браво, работи, продължавай. Върви колкото можеш напред и не се отказвай. Има още много достойни пчелари, които могат да вземат тази титла“, споделя Светослав.

Иновация: Зелената сделка и амбициите на европейската стратегия „От фермата до трапезата“ поставят редица предизвикателства пред земеделците – намаляване употребата на ПРЗ и торовете, развитие на биоземеделието, устойчивото производство на чисти храни. За постигане на тези цели е необходим зелен преход, в който земеделците ще трябва да заменят традиционните методи за хранене на растенията с алтернативни, като в същото време подобряват почвеното плодородие.

За радост, компаниите за производство на торове работят активно в тази посока и резултатът е, че в България вече има такъв иновативен продукт. Булнова е течен микробиален тор на испанската компания Пробелте, който беше представен на семинар, организиран от вносителя на продукта – фирма Амитица.

Премиера: В гр. Русе се състоя премиерата на новата серия трактори MF5S. Първият за страната ни трактор MF 5S вече е закупен от младия земеделския производител Иван Дончев, на който бяха предадени ключовете от тази невероятна машина по време на премиерата на серията в гр. Русе - лично от единия от управителите г-жа Елисавета Маркова.

В новата ОСП: Една от целите, заложени в стратегията „От фермата до трапезата“, е намаляване употребата на антибиотици в животновъдството. Именно затова в бъдещата мярка за хуманно отношение към животните е предвидена нова дейност, която ще насърчава използването на по-малко антибиотици, съобщи Симеон Караколев, съпредседател на НОКА.

Тези и още много теми ще намерите в новия брой на сп. АгроКомпас!

Ако желаете и Вие да получавате сп. АгроКомпас, за повече информация и заявяване на абонамент: 0888 750 853 или 0700 200 63.

За една година - 50 лв. без ДДС

За две години - 90 лв. без ДДС

Ако заявите годишен абонамент чрез сайта www.agrocompass.bg - 40 лв. без ДДС.

Електронно копие на списанието - 30 лв. без ДДС за 12 броя.

Може да се абонирате чрез Български пощи или Доби прес.

Каталожен номер 1053!

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.