1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В новия брой на сп. АгроКомпас: Среща с две БИО дами, които произвеждат чиста храна и опазват природата

В новия брой на сп. АгроКомпас: Среща с две БИО дами, които произвеждат чиста храна и опазват природата

И още: Иновации в биологичната растителна защита

Кои са акцентите в априлския брой на сп. АгроКомпас:

Парадокс: „Нашето правителство трябва да насочи усилия и ресурси към тези, които произвеждат. Да се създадат условия да произвеждат. Ние сега сме в много странна ситуация. В България голяма част от фермите няма къде да си продадат животните. Тези, които искат да ги купят, ги искат на безценица, а докато в същото време 85% от месото се внася от чужбина, а там е на двойно по-висока цена. Т.е., ние сме в един парадокс. Евтиното месо стои при нас, а ние внасяме скъпото“, коментира животновъдът Валери Богдановски, който управлява първото и засега единствено стопанство за отглеждане на животни за разплод от месодайната порода Абердийн Ангус.

Нищо страшно: „Социалната условност е един гарант за всички фермери, които работят на светло. Тя става задължителен елемент от новата ОСП от 2025 година. У нас ще започне да се прилага от 2023 година, но без санкции. Най-общо казано, смисълът на социалната условност е да гарантира правата на работещите в сектор „Селско стопанство“ - социални и трудови стандарти, здравословни и безопасни условия на труд. Социалната условност трябва да бъде посрещната позитивно от българските земеделски стопани – с нея те ще имат инструмент за борба с нелоялната конкуренция, която наема работна ръка на черно. Земеделците, които работят на светло, няма от какво да се притесняват – става дума за спазване на трудовото законодателство и за нищо повече“, казва Анелия Иванова, председател на НФЗГС КТ Подкрепа.

БИО дами: Срещаме ви с Виолета Йотова и Албина Ясинская, две дами, които са се отдали на биопроизводството. Едната отглежда мурсалски чай на площ от 7 дка, а другата - биосертифицирани крави Джерсей и биволи Българска Мурра. Произвежда биосертифицирани млечни продукти - кашкавали, сирена, бурата, сладолед. Освен животни, има и бионасаждения от арония, малини, череши и вишни. И двете дами с много любов произвеждат биопродукти, опазват природата и биоразнообразието.

Лесен преход: „Аз смятам, че по-пълното прилагане на биологични препарати в стопанствата ще даде увереност на земеделските производители, че преминаването от конвенционално към биологично земеделие не е трудно и няма да има драстично намаляване на реколтата. Това ще даде един сериозен тласък за увеличаване на площите с биопроизводство“, твърди Божидар Петков, председател на Националната асоциация за биологична растителна защита, органични торове и иновативни технологии.

Перспективи: Политическото ръководство на МЗм има намерение да развива биоземеделието, да работи за вкарване на български биопродукти в училища, детски градини и болници, да стимулира потреблението в България и износа на български биопродукти. В Стратегически план е посочено, че биоземеделието ще се подпомага и по Първи, и по Втори стълб, като общият заделен бюджет е близо 450 млн. евро за период от 5 години. Това потвърдиха пред участниците в Националната конференция „Биологичното земеделие в България“ по време на АГРА 2022 двамата заместник-министри на земеделието Момчил Неков и Иван Христанов.

Празник: На 19.03.2022 г. Булагро Център - Стара Загора събра всички колеги от Булагро Груп и техните семейства, за да отпразнуват заедно 33-тия рожден ден на компанията. Гостите успяха да се докоснат до света на Булагро, като разгледаха сградата, офисите, сервизния център и голямата зала, събрала десетки снимки и отличия от най-паметните моменти в историята на Булагро. Специално за децата беше организирана програма с анимация, в която с голямо удоволствие се включиха и възрастните!

Иновативно: В началото на месец април в Но-Тил стопанството на Георги Станев стартира сеитбата на ряпа, като с културата земеделецът цели да подобри плодородието и механичния състав на почвата. Георги Станев работи само с нова агротехника. Инвестира в иновативни машини, прави модерно земеделие. Преди близо 2 години измежду разнообразните сеялки на пазара за директна сеитба избира най-новия модел на английската марка WEAVING, модел GD8001T.

Тези и още много теми ще намерите в новия брой на сп. АгроКомпас!

Ако желаете и Вие да получавате сп. АгроКомпас, за повече информация и заявяване на абонамент: 0888 750 853 или 0700 200 63.

За една година - 50 лв. без ДДС

За две години - 90 лв. без ДДС

Ако заявите годишен абонамент чрез сайта www.agrocompass.bg - 40 лв. без ДДС.

Електронно копие на списанието - 30 лв. без ДДС за 12 броя.

Може да се абонирате чрез Български пощи или Доби прес.

 

Каталожен номер 1053!

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.