1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В новия брой на сп. АгроКомпас: Стартира конкурсът „Трактор на годината“ за 2024-та

В новия брой на сп. АгроКомпас: Стартира конкурсът „Трактор на годината“ за 2024-та

И още: Подпомагане на млади и малки стопани в новата ОСП

Кои са акцентите в новия брой на сп. АгроКомпас:

Индия: За първи път стартът на конкурса „Трактор на годината“ се пренесе извън пределите на Европа. По покана на официалния спонсор на състезанието – BKT, събитието се проведе в родината на компанията – Индия. Така прекрасната обстановка на хотел Trident, разположен в сърцето на Мумбай, отбеляза официалния старт на събитието, наречено Let The Challenge Begin.

Розоберна кампания: Добра реколта, качествен розов цвят, добра цена за качествения розов цвят. Така накратко Гергана Андреева, изпълнителен директор на Българската национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика, обобщава ситуацията с розоберната кампания тази година. По думите й, производителите са доволни, а изкупната цена от 3,50-3,60 лв./кг покрива разходите им.

НПВУ: Модернизация и цифрова трансформация – това е едно от направленията, по които българските земеделски производители могат да правят инвестиции по дейности, заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост. До края на месец септември подадените проекти по НПВУ трябва да бъдат одобрени от ДФЗ. Срокът за изпълнение е до края на 2025 година.

Бъдещи ветеринари: Професионалната гимназия по ветеринарна медицина и селско стопанство в Костинброд повече от 60 години е единственото училище в западната част на България, което подготвя кадри в областта на ветеринарната медицина. Завършилите специалността излизат като ветеринарни техници и най-естественото нещо е да продължат висше ветеринарномедицинско образование, за да практикуват като ветеринарни лекари.

Оценка: „Министерството, в лицето на служебния министър, се опита да свърши каквото му е по силите. Все пак, говорим за служебно правителство – няма законодателна инициатива, няма работещ парламент. Не искам нито да критикувам, нито да хваля работата на който и да е министър, ние като асоциация сме единствено коректив. Надяваме се редовното правителство, в лицето на новия министър Кирил Вътев, да подобри политиката спрямо земеделския бранш, да продължи да защитава националния интерес на нашите производители, за да останем един стабилен земеделски бранш и националната сигурност да е защитена“, казва гостът на броя Илия Проданов, председател на НАЗ.

По-справедлива ОСП: Новата ОСП е насочена към по-справедлив дял от подкрепата за малките и средните стопанства чрез специален механизъм за преразпределение, уреждащ директните плащания по Първи стълб. По-голямата част от държавите от ЕС ще приложат допълнителното преразпределително подпомагане на доходите за устойчивост за увеличаване на плащанията за по-малките ферми. Това е значително увеличение на отпуснатите средства по ОСП, предназначени за преразпределителни плащания, в сравнение с предходния период на финансиране, което ще подобри разпределението на подкрепата, измерено по резултат.

Бъдещето в земеделието: Привличането на млади хора в селскостопанския бизнес е необходимо, както за осигуряване на устойчиво развитие, така и за улесняване развитието на стопанска дейност в селските райони. Предвиденият финансов ресурс за младите фермери в новия програмен период ще бъде разпределен балансирано, както за стабилизиране на техните доходи под формата на добавка към основното плащане, така и за осигуряване на достатъчно конкурентоспособна сила, под формата на инвестиционна подкрепа.

Ако желаете и Вие да получавате сп. АгроКомпас, за повече информация и заявяване на абонамент: 0888 750 853 или 0700 200 63.

За една година - 60 лв. без ДДС

За две години - 100 лв. без ДДС

Ако заявите годишен абонамент чрез сайта www.agrocompass.bg - 50 лв. без ДДС.

Електронно копие на списанието - 40 лв. без ДДС за 12 броя.

Може да се абонирате чрез Български пощи или Доби прес.

 

Каталожен номер 1053!

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.