1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В новия брой на сп. АгроКомпас: Защо Стратегическият план разгневи българските фермери?

В новия брой на сп. АгроКомпас: Защо Стратегическият план разгневи българските фермери?

И още: Субсидии за биопроизводителите ще има, но ще увеличим ли биосертифицираните площи до 2030 г.?

Кои са акцентите в новия брой на сп. АгроКомпас:

Био-то: За биопроизводството в новия програмен период има предвиден безпрецедентно голям финансова ресурс (около 400 млн. евро), но има и големи очаквания – в края на 2027 година се очаква 7% от земеделските площи в страната да бъдат биосертифицирани. Това означава всяка година от днес нататък да се добавят по 500 000 дка нови биоплощи. Амбициозна програма, чийто успех зависи изключително много от старта на новите екосхеми и интервенции през тази година.

Дигитална революция: 10 дка оранжерии и открити площи в Института по зеленчукови култури (ИЗК) „Марица“ в Пловдив се превръщат в публична платформа за автоматизирано прецизно земеделие. Тя ще бъде на разположение на всички фермери в Южна Централна България и цялата страна. Работата по демо центъра вече започна и в края на април всеки зеленчукопроизводител, който проявява интерес, ще има възможност да види технологиите в действие, да се запознае на място с начина на отглеждането на всички видове зеленчуци чрез системата за прецизно напояване, торене и климатичен контрол. „Благодарни сме, че чрез проекта AgroDigiRise имаме възможност да внедрим най-нови технологии при отглеждането на зеленчуци. Ние предоставяме базата и знанието си, натрупано с годините, защото ясно съзнаваме, че настъпва нова ера в зеленчукопроизводството, в която технологиите за прецизно земеделие ще играят все по-голяма роля. Така науката и бизнесът си подават ръка, за да става българското земеделие все по-конкурентоспособно на европейския пазар“, каза проф. д-р Даниела Ганева, директор на ИЗК „Марица“.

Гняв: Водещи овощари и зърнопроизводители коментират интервенциите и ставките по Стратегическия план и се обосновават за неговата спешна промяна. Кои са най-проблемните екосхеми, които разгневиха земеделците?

Призьор: „Трябва да се формира една организация, работеща, с ясни цели и с хора, които са готови да застанат срещу държавния апарат и да се борят за постигане на всичко, което години наред е изоставало. Виждам, че е много трудно да се организираме и да наваксаме онова, което сме пропуснали през годините. За момента не виждам коя организация би могла да го направи. Виждам успешни опити. Надявам се това да продължи и наистина да има обединение, което да е полезно за всички“, каза Гостът на броя Тихомир Тачев, носител на приза „Най-добър млад фермер“, по повод идеята за създаване на Национална браншова камара.

В новата ОСП: Какви интервенции предвижда Стратегическият план за малките стопани и повече за "Новата сделка за опрашителите".

Съветите на агронома: Амониев нитрат, с 34,4% активно вещество, се препоръчва да се внася от 17 до 25 кг/дка, като по този начин растението е запасено с от 5.9 кг до 8.6 кг активно вещество азот. Приложението на Течен азотен тор (UAN) 32% е препоръчително да се осъществява в норма от 12 до 20 л/дка, като чрез него се осигурява от 5 до 8.3 кг/дка активно вещество азот на декар.

Увереност: „Опита, който натрупахме през последните 10 години за технологията No-Till, ни даде знанията и оформи критериите, по които да подберем комплекта машини, които предлагаме към днешна дата. Смело мога да заявя, че няма друга компания, дори в Европа, която да предлага пълен комплект машини за No-Till и консултации за неговото внедряване. Ако трябва да съм честен, в тази област ние нямаме конкуренция“, каза по време на АГРА 2023 Александър Китев, управител на фирма АГРИМАТ.

Ако желаете и Вие да получавате сп. АгроКомпас, за повече информация и заявяване на абонамент: 0888 750 853 или 0700 200 63.

За една година - 60 лв. без ДДС

За две години - 100 лв. без ДДС

Ако заявите годишен абонамент чрез сайта www.agrocompass.bg - 50 лв. без ДДС.

Електронно копие на списанието - 40 лв. без ДДС за 12 броя

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.