1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В новия брой на сп. АгроКомпас: Животновъдите вече имат по-добри възможности за пашуване

В новия брой на сп. АгроКомпас: Животновъдите вече имат по-добри възможности за пашуване

И още: Среща с индустриален птицевъд – има ли изход от тежкото икономическо положение на бранша

Кои са акцентите в майския брой на сп. АгроКомпас: 

Биостраст: „За пет години успяхме да стигнем до над 12 държави. Вече имаме клиенти в арабските държави, в Азия, Северна Америка, Нова Зеландия, в цяла Европа. Това за нас е голяма гордост. Зад тази гордост стоят много години кървава пот, сълзи и всякакви емоции - от най-лошите до най-хубавите, които са неизбежни за всеки един човек, който е стартирал от нулата като нас“, споделя Николай Тодоров, който заедно със своите съдружнички произвежда деликатеси от биокашу.

ОСП: Младите земеделци ще получават допълнително подпомагане на доходите от 2023 г. Предвижда се подкрепа под формата на годишно необвързано плащане на допустим хектар в размер на 100 евро/ха. Малките земеделски стопани пък ще получават годишно плащане под формата на еднократна сума от 1250 евро. Бенефициентите по интервенцията обаче няма да бъдат освободени от изискванията за условност. Преразпределителното подпомагане от 2023 г. ще е насочено към малки и средни стопани. Планираната единична сума през първата година на прилагане ще е около 107,59 евро/ха.

БИОфилософия: „Особена порода са истинските биопроизводители. Първо, те вярват в нещо, в което другите не вярват. Т.е. едни много големи оптимисти. Това са хора, които рискуват и не ги е страх. Биопроизводителите са трудолюбиви. Това са хора, които търсят новото предизвикателство, търсят това, което друг не може да го направи и в същото време са много свързани с природата и с чистата храна.

Именно биопроизводството е бъдещето на хранителната индустрия и всеки един потребител трябва да се храни с биопродукти“, казва биопроизводителят Цветан Цеков.

Без изход: „Вече година и нещо сме на загуба и сме на края на силите си да произвеждаме качествена продукция. Ако така продължава, няма да зареждаме нови стада и ще приключваме, защото след 27 години това са най-трудните времена, които преживяваме“, жалва се птицевъдът Александър Дъков.

Оптимистично: Мярката „Пасторализъм“ дълги години беше „затворена“ само в националните паркове и едва тази година, в която старата ПРСР все още се прилага, мярката се отвори към природните паркове. Така се премахва свръхнатоварването на националните паркове и се дава възможност на фермерите да пашуват своите стада в собствената планина, а не да ги прекарват на стотици километри, за да получат субсидии по мярката „Пасторализъм“, информира Тома Белев, зам.-министър на МОСВ.

В броя четете още: как се правят екологични сламки от пшенични стъбла, за дигиталната трансформация в земеделието разказва Свилен Костов, а Димитър Зоров прави анализ на цените на млечните продукти. Водещи компании при семената и торовете представят иновативни решения за високи добиви.

Ако желаете и Вие да получавате сп. АгроКомпас, за повече информация и заявяване на абонамент: 0888 750 853 или 0700 200 63.

За една година - 50 лв. без ДДС

За две години - 90 лв. без ДДС

Ако заявите годишен абонамент чрез сайта www.agrocompass.bg - 40 лв. без ДДС.

Електронно копие на списанието - 30 лв. без ДДС за 12 броя.

Може да се абонирате чрез Български пощи или Доби прес.

 

Каталожен номер 1053!

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.