1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В Северен Уелс ще рециклират екологично хранителни отпадъци

В Северен Уелс ще рециклират екологично хранителни отпадъци

Изграждането на електроцентрала за преработка на отпадъчни продукти получи финансиране в размер на 7 милиона лири

Изграждането на електроцентрала за преработка на отпадъчни продукти в Северен Уелс получи първата си гаранция за реализация: финансиране в размер на 7 милиона лири. Заводът ще може да осигурява енергия за 1500 домове. Разработчикът на проекта Biogen е осигурил инвестицията от инвестиционното дружество Iona Capital.

След като научихме наскоро, че шведите се готвят да внасят боклук за своите електроцентрали, сега Biogen обяви, че е постигнала финансово споразумение за 1MW  завод за анаеробно разлагане  в Сейнт Асаф, Денбигшир. Електроцентралата ще бъде в състояние да обработва 22 500 тона хранителни отпадъци годишно от трите съседни области.

Съоръжението все още очаква разрешение за строеж, но ако има успех, Biogen се надява да започне строителството през пролетта на следващата година, а заводът да влезе в експлоатация през първата половина на 2014 г.

След като бъде построен, той ще събира хранителни отпадъци от областите Денбигшир, Конви Каунти и Флитншир. Ще осигурява енергия за до 1500 домове, както и торове за съседните земеделски земи.

Градските съвети на трите области са гарантирали доставката на хранителни отпадъци за съоръжението при фиксирана цена за срок от 15 години с възможност за продължаване на договора за още пет години, пише greentech.bg.

В допълнение  към това електроцентралата ще получава и финансови стимули чрез схемите за преференциални изкупни цени за еко-енергия, стимулирайки допълнителни инвестиции за проекта.

„Този проект ще позволи екологично рециклиране на иначе проблемния поток от отпадъците, отклоняване на отпадъците от депото и изпълнение на стратегията за отпадъците, положена от правителството на Уелс“, коментира Оливър Манджапейн, старши сътрудник в Pinsent Masons –  консултантска къща, консултирала градските съвети по проекта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.