1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Върховният съд в САЩ забрани патентоването на човешки гени

Върховният съд в САЩ забрани патентоването на човешки гени

Снимка:

Противниците на идеята обясняват, че издаването на подобни патенти за гени ги прави автоматично законово притежание на определени компании

Върховният съд в САЩ забрани единодушно патентоването на човешки гени от компании предаде БГНЕС, цитирани от actualno.com.

В същото време може да се патентова изкуствено синтезиран генетичен материал. "ДНК-то е продукт на природата и не може да бъде патентовано", разпореди съдът. Искът, който съдът удовлетворил, се отнасял за компанията "Myriad Genetics", получила патент върху гените BRCA1 и BRCA2, които намаляват риска от рак на гърдата и рак на яйчниците.

Съдът констатирал, че откриването на гените е важно и полезно, но дори и най-важните открития в науката не могат да получат документ за патент, съгласно законодателството на САЩ.

Противниците на идеята обясняват, че издаването на подобни патенти за гени ги прави автоматично законово притежание на определени компании. Това според тях може да създаде монопол за по-нататъшно търсене на мутации и възможни средства за борба с генетичните заболявания. Това е вредно за конкуренцията, категорични са те.

 

 

Етикети гени, патент, ДНК, САЩ
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.