1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. „Въртене“ около ефективността от субсидиите

„Въртене“ около ефективността от субсидиите

Снимка:

Нов поход срещу лошата ефективност на инвестираните европейски средства

„Цялата дейност на ръководството на аграрното министерство през изминалите 4 месеца се върти около ефективността на средствата, които трябва да бъдат оползотворени. Това е борба и с манталитета на самите земеделски производители, които виждат селското стопанство като едни субсидии.“ Казаното е от Момчил Неков пред депутатите по време на едно от заседанията на Парламентарната земеделска комисия. Безспорно, това е попадение, направо в десетката. Да, такъв е манталитетът на повечето земеделци и животновъди. Да, безспорно ефективността от субсидиите има символично добри резултати – особено в някои сектори. Обвързаното подпомагане така и не помръдва млечността на кравите, поне крачка към средната за ЕС. Същото е при плодовете и зеленчуците, при овцевъдството. Тези резултати не са изненадващи. Практиката ги е доказала в рамките на ЕС, поради което тези директни плащания са отпаднали в старите страни членки. Да не говорим за възхитителното разнообразие от нарушения от страна на т.нар. бенефициенти. Тогава защо обвързаното подпомагане – макар и за малък период от време, беше разрешено в някои страни? Или поне защо няма критерии за контрол и отнемане на тези субсидии?

И като се говори за субсидаджийския манталитет, веднага се стига до търсената ефективност на едно вложено евро, да речем. Там сме кръгла нула и толкоз, не помръдваме в класацията.

Неков информира, че вече 4 месеца ръководството на земеделското министерство се върти около ефективността на оползотворяването на вложените европейски средства. Това е сериозна задача. Доколко и как обаче това „въртене“ ще промени нагласите? Има опасност експертите в това ведомство да прихванат световъртеж. Защото това „въртене“ го заявиха и от последния политически кабинет на ГЕРБ. Ето как го правеше Грудев, тогавашен шеф на ДФЗ. Той заяви, че не е важно колко евросредства са усвоени, а вложени ли са те така, че да водят до ефективност. Практиката да се правят самоцелни проекти заради субсидиите единствено, ще бъде премахната, закани се той. Говореше за сегашния програмен период. Сега Неков поставя същата задача за следващия програмен период. В същото време се наблюдава коренно различен подход към еднаквата цел – ефективност на инвестициите. Грудев предложи таванът на съфинансирането на европейските проекти от 50% да падне до 25%. Предполагаше се, че кандидатите, като се бръкнат по-дълбоко, ще се ръководят от търсене на ефективност. Сегашният земеделски министър се похвали, че съфинансирането трябва да стигне 60%. Кой крив, кой прав? Най-обезсърчаващото обаче е, че ЕС наистина затъва в трайна корупция около земеделското субсидиране, липса на контрол и мониторинг на ефективността. В Брюксел е заровено кучето, това е!

 

Коментар на Валентина Спасова

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.