1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Във Велико Търново представиха ритуала "Хляб и огън от бога"

Във Велико Търново представиха ритуала "Хляб и огън от бога"

В старопрестолния град се провежда деветото издание на международното туристическо изложение "Културен туризъм"

Артистичната възстановка "Хляб и огън от бога" е една от няколкото арт туристически продукта, с които РИМ Враца и Сдружение "Бъдеще в миналото" се представиха на изложението "Културен туризъм" във Велико Търново.

Гостите от северозападния град демонстрираха как преди хиляди години нашите предци от неолита са си правили хляб от лимец - първата зърнено-житна култура по нашите земи, информира sever.bg.

С автентични материали те смляха зърното на брашно и замесиха хляб, като през цялото време на "тайнството" извършваха характерни за онова време ритуали под ритмите на "магическа" музика.  

"Това е едно истинско докосване до миналото и до природата, което представяме във Враца, но при по-други условия - гостите могат сами да посеят лимец, да го ожънат, после да си го смелят, а накрая да си омесят хляба и да го опекат върху камък", обясни режисьорът Георги Врабчев, който е част от екипа, представящ общината на изложението в старопрестолния град.

Другият ритуал, който предизвика огромния интерес на великотърновци и гостите на туристическия форум бе "Тракийският цар Дионис и виното".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.