1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Във Войводина използват царевица за гориво

Във Войводина използват царевица за гориво

Един кубик дърва за огрев струвал около 48 евро, докато за същата сума е възможно да се купи цял тон царевица

Царевицата е една от културите, които са подходящи за производството на биогорива - чиста, макар и не толкова евтина енергия. Във Автономната област Войводина също я използват за гориво, но далеч не извличат захарите и не ги чакат да ферментират, за да бъдат еко, а залагат на доста по-обикновен похват - изгаряне. Два фактора спомагат за това - високият добив на царевица тази година и ниските изкупни цени.

Местни земеделци направили изчисления, че е много по-евтино да използват царевицата за огрев през зимата, отколкото скъпите дърва. Според вестник "Вечерне Новости", който цитира собственик на земя от района на Суботица, аргументът за подобно решение бил, че един кубик дърва за огрев струвал около 4,5 хил. динара (около 48 евро), докато за същата сума е възможно да се купи цял тон царевица. При това, твърди "практичният" земеделец, царевицата има далеч по-висока калорийност от дървата, не оставя черни сажди, а при горенето се разнася приятен аромат на пуканки.

Войводина се простира в Панонската низина и има площ от 21 500 км², на които живеят малко повече от два милиона души население. Главен град на автономната област е Нови Сад. Населението й е около 2 000 000 души и е етнически разнородно, като над 25 различни групи съставляват около една трета от него. Във Войводина има шест официални езика.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.