1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Въздух на 1,5 милиона години вероятно се крие в мехурчета в антарктическия лед

Въздух на 1,5 милиона години вероятно се крие в мехурчета в антарктическия лед

Преходът през следния плейстоцен е един от най-загадъчните периоди в по-новата климатична история на планетата ни

Въздух на 1,5 милиона години вероятно се крие в мехурчета в антарктическия лед на 3 км под повърхността, съобщи Дискавъри. Този въздух, ако наистина съществува, ще е най-старата проба от земната атмосфера. Учени от университета в Берн идентифицираха райони на вечнозамръзналия континент, където може да е запазен този древен въздух. Ако бъде извлечен, специалистите ще могат да анализират химикалите в атмосферата през периода отпреди 1,2 милиона години допреди 900 хил., известен като преход през средния плейстоцен, пише БТА.

"Преходът през следния плейстоцен е един от най-загадъчните периоди в по-новата климатична история на планетата ни", каза ръководителят на екипа Хубертус Фишер. През този преход на Земята смяната на горещи и студени периоди се е забавила и от първоначалните 41 хил. години е започнала да става на 100 хил. години.

Температурните разлики са записани в седименти на дъното на океана. Учените обаче не знаят защо циклите са се разредили. В проби, взети от други райони, беше открит въздух на 800 хил. години. Те показаха връзка между по-високите нива на парниковите газове и високите температури. Парниковите газове може да са причинили и прехода през средния плейстоцен. За да разберат дали това е така, учените ще трябва да достигнат на дълбочина от 2,4 км до 3,2 км в леда. Те се надяват подобен проект да започне през следващите три до пет години. Той би струвал около 50 милиона евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.