1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Възраждат „Чернобил“ като слънчева електроцентрала

Възраждат „Чернобил“ като слънчева електроцентрала

Снимка:

Украйна премахва пречките за стопанска дейност в зоната на изключване

Компании планират да изградят слънчева електроцентрала в отчуждената зона на Чернобилската атомна електроцентрала. Амбициозният план да съживи района, създавайки фотоволтаична централа си е поставил китайски енергиен холдинг. Работата по съоръжението ще започне през 2017 г.

CCEC – дъщерно дружество на държавната корпоративна група - е основният строител на съоръжението. GCL осигурява и инсталира слънчевите елементи. Предвижда се бъдещата слънчева електроцентрала да е с мощност 1 гигават. Общата стойност на обекта все още не е разкрита, както и точното му местоположение.

Проектът изпълнява отлично целите и на GCL, и на Украйна. Слънчевата електроцентрала е ключова част от плана на компанията да изгради своето международно присъствие.

Желанието на Украйна за възстановяване на района също е налице. 30 години след катастрофалния срив през 1986 г., властите премахват пречките пред извършването на стопанска дейност в зоната за изключване. Тя е с радиус 30 км от централата.

„Това е евтина земя и изобилства от слънчева светлина, което представлява солидна основа за проекта. В допълнение, останалите електрически съоръжения за пренос са готови за повторна употреба,“ заяви Остап Семерак, министър на околната среда и природните ресурси на Украйна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.