1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Вид птици използват очите си, за да общуват помежду си

Вид птици използват очите си, за да общуват помежду си

Снимка:

Проучването на специалисти от Кембриджския университет за пръв път разкрива подобно умение

Чавките - вид птици от семейство Вранови, използват очите си, за да общуват помежду си, пише сп. "Ню сайънтист", позовавайки се на резултатите от британско изследване. Проучването на специалисти от Кембриджския университет за пръв път разкрива подобно умение при други животни, освен при примати. Чавките използват зрителния контакт като предупредителен сигнал, отправен към потенциални конкуренти за дървесните дупки, в които гнездят.

"Очите на чавките са необичайни. За разлика от тези на най-близките им сродници - полските врани и гарваните, очите на чавките са почти бели, а поразяващо бледите им ириси отчетливо контрастират на фона на тъмните им пера", обяснява Габриел Дейвидсън от изследователския екип от Кембриджския университет.

Друга уникална черта на чавките е, че те са единствените от семейство Вранови, които гнездят в кухини в дърветата. За разлика от кълвачите, те не могат да ги издълбаят сами, а търсят естествени образувания и се конкурират помежду си за ограничения ресурс, пише БТА.

За да разбере как чавките реагират на погледа на себеподобните, Дейвидсън е направила експеримент с четири вида кръгли изображения с размерите на птича глава. Снимките са били поставени на входовете на 100 дървесни дупки на чавки в покрайнините на Кембридж. Контролното изображение е представлявало черен кръг, а останалите три - снимка на светли очи на тъмен фон, близък план на очи на чавка, и променени в тъмен цвят очи на чавка.

Изследователката е установила, че снимката в близък план на чавка с характерния за птиците поразително блед цвят на очите е възпирала представители на вида да изследват дупката и дори да се приближават до нея.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.