1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Все по-голям брой жени във френското селско стопанство

Все по-голям брой жени във френското селско стопанство

Две трети от студентите-агрономи също са жени

Все повече френски жени навлизат в сектора на селското стопанство, доминиран доскоро изцяло от мъжете. Днес 30 процента от фермерите са жени, а всяко четвърто стопанство в страната се ръководи от жена.
 
"До началото на 60-те години на миналия век ролята на жената във френското селско стопанство е била тотално пренебрегвана. Показателно е, че понятието фермерка навлиза в речника на френския език чак през 1961 година", посочи министърът на земеделието Жулиен Денорманди в свое изказване по случай 8 март. 
 
Данните на агроведомството показват, че днес 30 % от овцевъдните ферми и от лозарските стопанства се ръководят от жени. Половината от преподавателите в аграрните университети са жени, както и 77 процента от служителите в териториалните администрации и 57 на сто от работещите в хранителната индустрия. Две трети от студентите-агрономи също са жени.
 
В Европейския съюз равноправието на половете също се подобрява, сочат цифрите от Евростат. Средно 29 процента от фермерите са от женски пол, като с 45 на сто най-напреднали са Латвия и Литва. В същото време само 5 процента от стопаните в Нидерландия, 6 на сто в Малта, 8 процента в Дания и 10 на сто в Германия са жени. На европейско ниво ножицата се разтваря особено много при младите фермери, където едва 4 процента са жени под 35-годишна възраст.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.