1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Всички зони, обособени за къпане в страната, отговарят на изискванията за качество

Всички зони, обособени за къпане в страната, отговарят на изискванията за качество

Снимка:

Най-чисти са по-отдалечените плажове по Северното ни Черноморие

Всички зони, обособени за къпане в страната, отговарят на изискванията за качество на българското и европейското законодателство, заяви директорът на дирекция „Обществено здраве” към Министерството на здравеопазването Димитър Димитров. Данните са от началото на този месец и обхващат всички 90 зони за къпане по Черноморието, както Кърджали и Разград, съобщава Дарик радио.

Най-чисти са по-отдалечените плажове по Северното ни Черноморие, като Шабла. За момента, както и миналата година, най-лошо остава състоянието на водата на Офицерския и Южния плаж във Варна. Заради замърсяване от отпадъчни води на канализационна станция, миналата година е издадена забрана за къпане на Попския плаж до Царево. Водата в река Дунав остава с влошени качества и неподходяща за къпане, без възможност за подобряване на показателите, зави директорът на дирекция Обществено здраве Димитър Димитров.

„След 15 май е започнало редовното взимане на проби, което продължава до края на септември, а понякога и повече.

Мониторинг на водата у нас вече се извършва по нова европейска директива, но освен микробиологични изследвания по два показателя, за ешерихия коли и ентерококи, специалистите тук правят анализ и за химичните показатели, което не е задължително в Европа, обясни още Димитров. Той отбеляза, че оценяването и класирането на местата за къпане никъде не се прави въз основа само на една проба, или само от един сезон, а на база на годишен мониторинг и анализ.

От тази година на плажовете до местата за къпане, трябва да бъдат поставяни табели с информация за качеството на зоните. Това трябва да се извършва от концесионера на плажа или, ако е неохраняем, от областния управител или кмета на населеното място.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.