1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Второ издание в София на световната инициатива PARK(ing) Day

Второ издание в София на световната инициатива PARK(ing) Day

Двойно повече от миналата година са участниците

Второто издание в София на световната инициатива PARK(ing) превзема днес, 21 септември, 21 места за коли в столицата от 8 ч. сутринта до края на светлата част на деня.

Двойно повече от миналата година са участниците, които ще преобразят паркоместата си за един ден в локации с различна функция. Централен ще е паркингът на организаторите от фондация Credo Bonum, пред входа на галерия със същото име на ул. Славянска 2. Там ще има двуметров пъзел - карта с всички точки в столицата, както и цветен килим, наподобяващ българска шевица.

За първи път в PARK(ing) Day се включва и държавна институция - Министерството на финансите, които ще предоставят едно от местата си за коли.

С роял и музикални уроци, в които класическите звуци ще се смесят с градския шум готвят от Полски институт в София на ул. "Веслец" 12. Пред Институт Сервантес на ул. "Съборна" 1 ще има цветен парк с малка сцена, на която на всеки половин час след 9 часа ще се разиграва куклен театър с една роза в главната роля. 

Посолството на Дания е един от новите участници тази година. Оттам ще организират викторина на тема "климат" с награди билети за кино. Там ще можете и да поиграете на "Туистър", както и да опитате датски маслени бисквити.

Холандското посолство ще превърне служебния паркинг в двора си на ул. "Оборище" 31 в библиотека на открито, в която за четене ще са на разположение книги от колекцията на посолството на различни езици. Те ще работят до 13 ч. в петък. 

Нов Български Университет ще изгради пред храм-паметник "Св. Александър Невски" голяма камера обскура, а в късния следобед ще организира и работилница по изработка на фотоапарати от кибритени кутийки.

Безплатният културен справочник "Програмата" ще предизвика минувачите да опишат София с едно изречение, а после всеки ще може да прочете как другите около него виждат града. На ул. "Княз Александър I" ще има турнир по джаги, а победителите ще печелят студена бира в т. нар. Зелена Зона на една от българските марки бири. 

"Велоеволюция" ще организират велоработилница и вело-сервиз в рамките на едно паркинг място. Фондация "Евроразвитие" и "Аватар" ще предложат в своя парк(инг) творческа работилница за рециклиране на хартия, пластмаса, плат, дърво, метал и стъкло в полезни предмети.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.