1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Второто изложение на Ил дьо Франс потвърди незаменимостта на елитната порода за качествено месо

Второто изложение на Ил дьо Франс потвърди незаменимостта на елитната порода за качествено месо

Месодайното овцевъдство, заедно със зеленчукопроизводството, може да даде конвертируема продукция за външни пазари

С удовлетворението от 45-годишен успешен труд – времето от внасянето на породата овце Ил дьо Франс от родината й Франция у нас, премина второто изложение на популацията чистопородни животни. То се реализира в два дни – 11 и 12 октомври, в Стара Загора. Негов домакин бе Земеделският институт, който е неразривно свързан с елитната порода, защото тя се отглежда тук още от 1968 г., а организатор - Асоциацията за развъждане на породата Ил дьо Франс в България.

„Успяхме да я съхраним през трудните 90-те години на миналия век и след 2000-ната година тя постави началото на месодайното овцевъдство в България. Продължаваме да реализираме разплоден материал и ценни генетични животни и много се радваме, че популацията чистопородни животни се увеличава с всяка година и все повече фермери предпочитат да отглеждат месодайни животни”, отбеляза при откриването директорът на Земеделския институт в Стара Загора доц. д-р Стайка Лалева.

Сред гостите бяха председателят на Общинския съвет в Стара Загора Емил Христов, зам.-кметът Иванка Сотирова, директорът на Дирекция „Наука, образование и иновации” в МЗХ Евгения Ачкаканова, директорът на Дирекция „Животновъдство” в МЗХ Силвия Василева, деканът на Аграрния факултет в Тракийския университет проф. Радослав Славов, директорът на Регионалната дирекция на Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството Мария Боева. С подчертано удоволствие животните наблюдаваше и председателят на Асоциацията Ил дьо Франс във Франция Емануел Парис.

„Радващо е, че в такъв дълъг период тази порода успява да се развива и да печели толкова много поддръжници в България, което е много важно и за нашия регион, защото животновъдството и в частност овцевъдството е важен сектор с възможности за приходи”, изтъкна в приветствието си зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова. Дамата пожела изложението да стане трайно във времето и да предизвиква все по-голям интерес.

„Тези изложения се организират благодарение на нотифицираната от министерството държавна помощ, тоест със средства от държавния бюджет и мога да кажа, че всяко такова изложение се превръща в празник за животновъдите”, припомни Силвия Василева. „И не напразно повечето от тях се провеждат в есенния период, когато принципно правим равносметка за дейността си през годината и на постигнатия резултат. А тази асоциация има с какво да се похвали! Благодаря на ръководството й, че със своя неуморен труд и инициативност даде възможност за постигане на по-голямо разнообразие по отношение на генетичните ресурси в страната”, посочи Силвия Василева. Представителката на МЗХ благодари и на френските партньори, които рамо до рамо с нашите селекционери са създали стабилна популация от породата Ил дьо Франс в България.

Пред гостите на изложението бе представен и новият председател на Асоциацията за развъждане на породата Ил дьо Франс в България – Пламен Николов, който е избран само преди месец. Той е земеделски производител от Добричкия регион, крупен фермер с над 10 хил. декара обработваема земя, а от 2 години е и животновъд. Внесъл е стадо от 250 броя овце Ил дьо Франс и успешно ги отглежда.

С особена емоционалност и топлота говори доайенът на породата Ил дьо Франс у нас проф. Илия Димитров. Той обширно се спря на всичките й предимства. „Високи вкусови качества на месото, без онази характерна миризма на мазнините, отличава се с изключителен растеж – реализира 35-40 килограма оптимално живо тегло за клане за 70-80 дни, предпочитана е и заради доброто оползотворяване на фуража. С малък разход се гарантира този бърз растеж. Още нещо я отличава от други месодайни породи – възможността животните да влизат рано в разплодна дейност, още на 10-месечна възраст могат да осигурят нормално потомство. Дълъг пожизнен период на експлоатация – моите експерименти показват 9-10-годишна възраст, когато животните нормално отглеждат агнета”, разказа подробно проф. Димитров. Не пропусна и високата плодовитост - селекцията я е довела до 180-200, а дори и 205 агнета от 100 овце.

„Тази порода е незаменима за нашите условия за производство на качествено месо. Ако съумеем да запазим този разплоден материал за нас в България, ще бъде много добре, защото все още има хора, които милеят за животновъдството. Този отрасъл, заедно със зеленчукопроизводството, може да даде конвертируема продукция, с която да излезем на външни пазари”, категорично дефинира специалистът.

Очарованието си от динамиката около породата Ил дьо Франс изрази и френският гост Емануел Парис. Това бе неговата първа визита в България. „Длъжен съм да благодаря на фермерите, чрез които тази порода е тук и се развива, на професорите и на Земеделския институт, реализирал това атрактивно изложение. Двете асоциации работим в партньорство и обмяна, щастливи сме да работим и с вашите животновъди, специалисти и селекционери – виждам, че усилията им са успешни по представените тук животни с високо качество”, поздрави колегите си Емануел Парис.

Автор: НИНА ЙОВКОВА

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.