1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Ямбол с модерно съоръжение за преработка на твърди битови отпадъци

Ямбол с модерно съоръжение за преработка на твърди битови отпадъци

Инвестиционното предложение е на фирма "Ивимекс" и е изпратено до постоянните комисии в общинския съвет на града

Предложение за изграждане на завод за преработка на твърди битови отпадъци до сметището край Ямбол е внесено в общинския съвет на града. Това съобщи пред БТА председателят на общинския орган Наско Стефанов.

Инвестиционното предложение е на фирма "Ивимекс" и е изпратено до постоянните комисии в съвета.  Стойността на проекта е 40 млн. евро, които ще са изцяло за сметка на компанията.

Идеята на инвеститора е да екплоатира съоръжението съвместно с местните власти. Общината ще получи дял в завода срещу предоставена земя за изграждането му, поясни Стефанов.

По думите на общинския съветник на ден ще могат да се преработват по 120 тона битови и опасни отпадъци. От тях ще се получават строителни материали и метална шлака. Съоръжението ще генерира електричество и топлоенергия, които ще се продават. По план отпадъците, натрупани до момента на общинското сметище, също ще бъдат рециклирани. Според Стефанов това ще осигури работа на около 40 души.

Фирмата иска да построи завода по технология, при която не се отделят опасни за здравето газове и вредни продукти. Заради модерното съоръжение таксата за смет на жителите на Ямбол може да бъде намалена.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.