1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. За да се изгради ферма за охлюви, са необходими минимум 10 декара площ

За да се изгради ферма за охлюви, са необходими минимум 10 декара площ

Строежът на ферма за охлюви струва близо 25 хил. евро

Близо 25 000 евро са необходими, за да се изгради ферма за охлюви върху терен от 10 дка. Инвестицията ще се възвърне още на втората година. Това разказа днес проф. Джовани Авания от Международния институт по охлювъдство в северноиталианският град Кераско, пише Днес +.

Професорът, който е и заместник-кмет на града, е на двудневна визита в община Аксаково. Там той представи официално възможностите за създаване на ферми за охлюви в района. Италианецът се занимава с охлювъдство над 35 години. По негови данни в родината му има 8000 ферми, а извън нея още 5000, като всички имат договор и продават готовата продукция на института в Кераско. Няма значение от местонахождението на фермата, изкупната цена на охлювите е еднаква - между 3 и 5 евро на килограм в зависимост от вида и големината на черупката.

За да се изгради ферма за охлюви, са необходими минимум 10 декара площ. Инвестицията, която трябва да се направи, за да започне производството, е около 25 000 евро. С тези вложения фермата може да просъществува 15 години. Първата година печалба няма, тъй като охлювите са малки и е необходимо техническо време, за да пораснат. На втората година обаче от въпросната площ се произвежда 10 тона готов продукт или около 1,2 млн. броя охлюви. През следващите години цикълът е затворен и продукция има всяка година. Договорът с института гарантира сигурен пазар за стоката. Дори изкупуването на охлюви да стане на най-ниската цена, приходите са между 30 и 40 000 евро, което изплаща инвестицията още на втората година, обясни проф. Авания. По негови данни най-големите разходи по отглеждането на охлювите са за труд. Необходими са 200 работни дни годишно и собственикът сам решава дали ще наеме хора или ще се грижи за тях сам. В България вече съществуват ферми за охлюви, стана ясно още днес.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.