1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. За селскостопанска политика през следващия програмен период България ще получи двойно повече средства

За селскостопанска политика през следващия програмен период България ще получи двойно повече средства

Това заяви пред журналисти в ЕП евродепутатът от ГЕРБ Моника Панайотова

Нямаме загуба на пари по нито една европейска програма, и нямаме спряна нито една програма. Това каза пред журналисти в ЕП евродепутатът от ГЕРБ Моника Панайотова, предаде Агенция „Фокус”.

Панайотова допълни, че България е договорила целия финансов ресурс за настоящия програмен период в размер на 15,7 млрд. лева, а повече от една трета от средствата по оперативните програми са платени. 2012 година беше успешна не само по отношение на договарянето, но и по отношение обема на разплащанията, посочи евродепутатът и поясни, че през 2012 година са платени толкова средства, колкото през предходните пет години. Реално изплатените суми са в размер на 5,4 млрд. лева, посочи още Моника Панайотова.

Тя допълни, че за следващия програмен период България запазва обема на евросредствата от настоящия период с отчетена инфлация. Очаква се страната ни да получи над 7 млрд. евро европейски средства. Моника Панайотова подчерта, че за селскостопанска политика през следващия програмен период България ще получи двойно повече средства.

Запазва се прагът от 85% финансиране с евросредства, което означава, че няма да има натиск върху националния и местните бюджети, каза Панайотова. Като важен елемент тя посочи, че през следващия програмен период ще има макроикономически условности, а именно да се спазва финансова дисциплина и това, което България е успяла да запази като нива на дефицит и на дълг ще е много положително и ще сме добър пример, тъй като сме една от малкото страни с такава дисциплина, каза още Моника Панайотова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.