1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. За трета поредна година празник на еленския бут ще събере ценители на вкусния деликатес в град Елена

За трета поредна година празник на еленския бут ще събере ценители на вкусния деликатес в град Елена

Снимка:

Тази година организаторите са подготвили още по-интересна програма за празника

За трета поредна година празник на еленския бут ще събере ценители на вкусния деликатес на 25 октомври в Елена. По стара традиция, когато дойде есента и къщната работа е привършена - зазимено е ралото, подредени са дървата, направено е виното, прибрана е реколтата, а първият сняг не е далеч, тогава всички се събират на празник. Развързват се кесии, канят се гости от близо и далеч, за да се почерпят и да се позабавляват всички заедно. Масите се отрупват с традиционни ястия характерни за региона, а кулинарните изкушения еленски бут и рибица, придават колорит на събитието.

Както е известно, специфичният климат в района на град Елена е подходящ за приготвяне на сухи деликатеси. Свинският бут и рибиците се осоляват добре, престояват известно време с подправки и след това в продължение на месеци се сушат, докато станат онези познати деликатеси, на които никой не може да устои.

Тази година организаторите от Община Елена, Местен съвет по туризъм и Ротари клуб са подготвили още по-интересна програма за празника. На градския пазар ще бъде разположена сцена, на която ще тече забавна програма от 12:00 до 20:00 часа. На пазара ще бъдат разположени касапският кът и трапът за пърлене на прасето, на които местните майстори от 10:30 часа ще демонстрират уменията си пред всички желаещи да се научат на занаят - начинът по който се отделят свинските бутове и рибици. Стопанинът и стопанката ще пресъздадат традицията на празника, а по-късно заедно с гостите ще опитат от касапското мезе.

В специално обособена зона, майтор-готвачът Иван Звездев ще покаже как се приготвят свински специалитети, както и всички тънкости около предварителната и топлинната обработка на свинско месо. Отново на пазара, разположени между сцената и трапът за пърлене на прасето, са разположени търговските обекти. В кокетните дървени къщички ще се продават местни еленски деликатеси - Еленски бут, Еленска рибица, Еленска наденица, суджук и млечни продукти.

За първи път Елена „хвърля ръкавицата" на градове с кулинарни празници. Ще бъде уреден кът, своеобразна изложба на пъстри гозби от различни региони на България. Представители от други градове ще покажат своите традиционни ястия. Новото през тази година на празника на Еленския бут е търговската част, която предвид големия интерес през изминалите 2 години, е разширена и изнесена на площад „Иларион Макариополски".

За втора поредна година е предвидено състезание, което ще срещне най-силните мъже на празника. Надпреварата за най-як балканджия, трябва да определи кой от юнаците е с най-големи мускули, като изправи участниците един срещу друг в различни силови дисциплини. Победителите ще получат награди.

Забавна програма с участието на изпълнителката Нелина и фолклорен ансамбъл „Сливен" ще се погрижи за доброто настроение на всички в късните часове на празника. Денят ще завърши с празнични илюминации от 20,00 ч.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.