1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. За втори път карвинг майстори се събират в Лясковец

За втори път карвинг майстори се събират в Лясковец

Лясковец посреща втория карвинг фестивал

Започва Второто издание на карвинг фестивала в Лясковец, който превръща района в столица на зеленчуците и гурбетчийското градинарство. „Карвинг фестивал. Лясковец – столица на зеленчуците и гурбетчийското градинарство“ ще се проведе в рамките на десет дни – от 17.05.2013 г. до 26.05.2013 г. Голяма сцена ще приканва жителите и гостите, които ще могат да наблюдават различни театрални и певчески изпълнения. В програмата на фестивала са включени събития, които трябва да припомнят славните подвизи на родните градинари в Европа. Там ще се разказват още митове и легенди от стари времена, а в единствения по рода си на Балканския полуостров Музей на гурбетчийското градинарство ще има изложба. Културната институция съхранява първият български вестник „Градинар“, облекла и вещи от бита на земеделците, научили изисканите европейци как да садят и копаят зеленчукови градини.

За откриването на първото издание на зеленчуковия фестивал през миналата година в двора на музея беше построено градинарско колело за напояване в реален размер. То показва инженерния гений на българите, чрез който са спечелили уважението на различните народи на стария континент и са спомогнали за развитието на тяхното земеделие.

Акцент в събитието „Карвинг фестивал. Лясковец – столица на зеленчуците и гурбетчийското градинарство“ е гостуването на карвинг майстори, които ще демонстрират това непопулярно изкуство, ангажирани със задачата да вдъхнат нов живот на парче тиква или цвекло например. Освен това там ще бъдат и ученици от професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ във Велико Търново, които тепърва се посвещават в тайните на красивия занаят. Ще бъде обърнато внимание също и на здравословния начин на живот, а оттам и присъствието на билките и подправките в света и кухнята на древните българи.

Автентични фолклорни китки ще повдигат пролетния дух на присъстващите, а изпълненията ще бъдат на самодейци от читалища и пенсионерски клубове от региона. Организаторите предвиждат тези звуци да се леят през деня, а с идването на вечерта, когато сцената се облее с разноцветни светлини, фолклорът да се смеси с модерен звук. За тази нестандартна задача ще помага група „Оратница“. Участие е предвидено и на група „Блус трафик“. С реализирането на проект "Карвинг фестивал - Лясковец - пъстра столица на зеленчуците и гурбетчийското градинарство", се цели да бъде създадена културна марка за градски ареал Лясковец, съобразена с местните потребности, запазваща местния дух и популяризираща града, като територия на зеленчукопроизводството и гурбетчийското градинарство.

Всички посетители ще имат възможността да напъхат главите си в отворите на забавни паравани – рисунки на приказки, като „Дядо и ряпа”, „Медената питка”, „Златната ябълка” и т.н. Атракцията е реализирана от група млади художници от Факултета по изобразителни изкуства към ВТУ „Св. Св. Кирил и Методии” в състав Евгения Лефтерова, Невена Лефтерова, Ивайло Върбанов, Даниел Иванов и Петя Петкова. Творческият колектив е и автор на логото на феста и декор за театрални постановки. Десетки шатри опасват фестивалното пространство, в които са настанени изложби, тематични плетива и билки. Агро модата също има своето заслужено място –ще се показват аграрни бижута за дамите, обеци във формата на домат, кулие грозде, пръстен патладжан, ключодържател праз лук и много други.

Кулинарно състезание между поколенията пък има задачата да открие най-добрата домакиня в региона. Предвиден е и конкурс за най-вкусна домашна лютеница.

„Карвинг фестивал. Лясковец – столица на зеленчуците и гурбетчийското градинарство” се реализира по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013 г”, съфинансирана от Европейския съюз чрез европейския фонд за регионално развитие. Стойността му е 485 386 лв.

Програма на „Карвинг фестивал. Лясковец – столица на зеленчуците и гурбетчийското градинарство“

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.