1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Законът за водите спира използването на минерална вода за отопление

Законът за водите спира използването на минерална вода за отопление

Според Костадин Щерев всяко бутилиращо предприятие има интерес да извлича топлина от представеното му количество топла минерална вода

Използването на минералните води в България за отопление е възпрепятствано от безумните ограничителни условия, налагани от институциите. Това твърдение изказа проф. д-р на геоложките науки Костадин Щерев по време на семинар за устойчиво развитие на безалкохолната индустрия, който се проведе в София, пише 3e-news.net.

Според професора всяко бутилиращо предприятие има интерес да извлича топлина от представеното му количество топла минерална вода. Това обаче е немислимо при дебити под 1 л/с, тъй като топлинните нужди на офиса и производствената сграда могат да бъдат покрити при дебити в размер на 2, 3, 4 или 5 л/с.

„Тази възможност обаче отпада ако държавният орган наложи записаната в Закона за водите цена за извличане на топлоенергия в размер на 2 лв. за кубичен метър минерална вода независимо от температурата”, заяви Щерев. „Това е безумно ограничително условие и бариера за разработването на минерална вода за термална енергия”, допълни той.

Според проф. Щерев у нас са разкрити едва 6 на сто от потенциала на термоминералните води. Това е истинско разхищение, тъй като в тях има неподозирани възможности за стопанско и социално развитие и възмогване на над 150 български общини.

По думите му в нито едно от разкритите и използвани сега находища на минерална вода не е постигнато пълно улавяне и извличане на водните и топлинни ресурси.

Тази цел е неосъществима с наличните сондажни вододобивни съоръжения, категоричен е ученият.

В преобладаващата си част те са изградени преди 25 до 48 години, имат неотстраними конструктивни недостатъци, висока степен на износеност и неудачно разположение.

Извличането и използването на топлинна енергия бележи упадък в сравнение с постигнатите невисоки нива преди 20-28 години, смята хидрогеолога.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.