1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Запаси от подпочвени води бяха открити в Калифорния

Запаси от подпочвени води бяха открити в Калифорния

Новооткритите запаси се намират на голяма дълбочина

Запаси от подпочвени води бяха открити в Калифорния. Вече пета година западния щат страда от невиждана досега суша. Още през 2014 –та губернаторът Джери Браун обяви бедствено положение, задължаващо населените места да намалят потреблението си на вода с 25 процента. Според изследване на щатската служба за опазване на горите, за последните 6 години близо 40 милиона дървета в Калифорния са били засегнати от сушата.

Според учени от университета Станфорд в Пало Алто, подпочвените води в Централната долина на Калифорния са в обем на 2700 кубически километра, три пъти повече, отколкото се е смятало досега. Ако към тях се добавят водите с по-високо съдържание на сол, се стига до 3900 кубически километра. Проблемът при тези води е, че се намират на много голяма дълбочина.

При досегашните проучвания под внимание са били вземани само запаси до 1000 метра под земната повърхност. В Централната долина е концентрирано най-голямо производство на плодове и зеленчуци в цялата страна, което изисква огромно количество вода.

Новооткритите запаси се намират на дълбочина до 3000 метра. Изпомпването им би било много скъпо, признават учените. Освен това тези води са застрашени от замърсяване от многото сондажи за петрол и природен газ. Друг проблем е, че на такава дълбочини съдържанието на сол във водата е много високо.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.