1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Започна електронна подписка за връщане на църковните земи на жителите на каварненското село Камен бряг

Започна електронна подписка за връщане на църковните земи на жителите на каварненското село Камен бряг

Църковната земя от 100 дка е била земеделска и се е използвала за отглеждане на пшеница и царевица

Подписката на жителите на каварненското село Камен бряг за възвръщане на църковните земи вече се разпространява и в електронен вариант. Това съобщи Юри Чарийски от сдружение “Еконорд”, предаде Агенция “Фокус”.

Основното искане на местните жители е да си възвърнат църковната земя, дарение от местни родове, и тя да запази статута си на земеделска територия. Жителите на крайбрежното село са се обединили около своето искане и не желаят върху църковните земи на Камен бряг да изникнат нови вили и туристически селища. Подписката е организирана от местните хора, с подкрепата на църковното настоятелство и еко сдружението в селото.

Църковната земя от 100 дка преди е била земеделска и се е използвала за отглеждане на пшеница и царевица. Освен това е била част от Защитена зона “Калиакра”, като минава по границите на самия археологически резерват “Яйлата”, до самия некропол, отбеляза Добринка Ялнъзова, кмет на селото. Сега тази земя е пустееща, извън Защитената зона и с неясно бъдеще. Преди години земята е преминала към духовното настоятелство на съседното село “Свети Никола”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.