1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Земеделие... все повече и повече 4.0

Земеделие... все повече и повече 4.0

Земеделие 4.0 в Италия е на стойност 1,6 милиарда и покрива 6% от обработваемата земеделска земя

Надпреварата за Земеделие 4.0 продължава с неотслабваща сила. Нарастващият интерес, множеството иновации и повишеното доверие в цифровите технологии тласкат фермите и доставчиците на техническо оборудване към нови решения. Eima International кристализира тенденцията с множество иновации. Преглед на ситуацията направи семинарът: "Земеделие... все повече и повече 4.0: предизвикателства и възможности за италианското селскостопанско и животновъдно производство", на който Smart Agrifood Observatory представи последните данни за сектора.

"Растежът на селското стопанство 4.0 – подчерта Андреа Бачети, директор на Smart Agrifood Observatory - е очевиден и продължава. За пет години оборотът в Италия се е увеличил над десетократно от около 100 милиона през 2017 г. до 1,6 милиарда през 2021 г., като само през последната година е увеличен с 23%. Това е значителна цифра, която върви ръка за ръка с увеличаването на площта, обхваната от Земеделие 4.0.

„През 2016 г. земеделското министерство на Италия обяви целта за постигане на прецизно управление на 10% от обработваемата земя до 2021 г. Не стигнахме дотам. Но ако вземете предвид, че през 2019 г. все още бяхме под 1%, през 2020 г. бяхме между 3% и 4%, а през 2021 г. оценяваме да бъдем около 6%, можете да разберете каква е тенденцията и ускоряването на растежа. Лъвският пай от 1,6 млрд. евро се дължи на машините, свързани със селското стопанство 4,0 (47% от общия брой) и контрола на превозните средства и оборудването (35%), въпреки че има добър ръст и в системите за подпомагане вземането на решения. В допълнение към мониторинга на общата тенденция на Земеделие 4.0, Интелигентната обсерватория за селскостопански храни изследва поведението на селскостопанските предприятия с въпросник, който през последната година е направил обратна връзка от почти 900 компании, представляващи националната селскостопанска система. "Ами - продължава Бачети - 64% от тях декларираха, че приемат поне едно от решенията, включени в Земеделие 4.0 (прецизно напояване, контрол и мониторинг на данни, дистанционно управление, системи за подпомагане на вземането на решения) и 40% приемат две решения, с ръст от 15% през последната година. Едно нещо, което е поразително в тази вселена, е почти пълната липса на дронове, а също и ограниченото използване на роботи, което може да бъде границата на Земеделие 5.0."

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.