1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Земеделци и демократи почетоха Александър Стамболийски

Земеделци и демократи почетоха Александър Стамболийски

Днес се навършват 134 години от рождението на земеделския водач и държавник

На 1 март 2013 година се навършват 134 години от рождението на земеделския водач Александър Стамболийски. На тази дата всяка година неговите последователи почитат делото на големия политик и държавник.

По традиция годишнината събра земеделци, симпатизанти и граждани пред паметника на големия демократ и държавник, който се издига пред Съюзния дом на “Врабча” в София. На годишнината присъстваха членове на националното ръководство на ПП Обединени земеделци и представители на СДС, РДПБ, БСДП, Народна партия “Свобода и достойнство”, БЗНС, Съюза на репресираните.

За нас, земеделците, демократите, успешният път е консолидацията. Това очакват от нас българските граждани днес, когато страната ни се тресе от нерешени проблеми и сме изправени пред много предизвикателства, каза председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева при отбелязването на 134 години от рождението на земеделският водач Александър Стамболийски.  

В словото си Петя Ставрева акцентира на управлението на Стамболийски, когато той поема държавата сред три войни и извежда България от тежката национална катастрофа. Земеделският министър-председател прокарва над 100 закона, с които се реформират основни сектори в българската държава.

Днес, когато отново сме изправени пред политическа и икономическа криза, трябва да подчертаем, че Земеделският съюз има своята историческа мисия да проправя пътя на реформите и да бъде верен страж на демокрацията, върши Ставрева.

“Това, че сме се събрали толкова много представители на политически партии от център-дясното пространство тук говори, че ние вървим към единомислие и единение.

Фактът, че 134 години след рождението на Стамболийски сме заедно и сме много, означава, че не сме забравили и няма да забравим неговите велики дела и приносът му на държавник към България”, заяви от своя страна главният секретар на СДС Константин Арабаджиев.Той поздрави земеделците от името на председателя на СДС д-р Емил Кабаиванов.  

„В своята история България е преживяла много тежки моменти, но винаги са се появявали велики мъже като Александър Стамболийски. Вярвам, че единение и разум можем да изградим една по-добра България”, заяви от името на социалдемократите в България лидерът на партията -Йордан Нихризов.

“Трябва да обединим нашите усилия, за да вървим напред. Всички работим за полагането на едно ново начало, с което да се отърсим от политическата монополизация, от икономическата олигархия. Ние сме алтернативата за чистите и неопетнените хора. След 23 години на преход, смятам, че заедно ще можем да тръгнем по пътя на демокрацията”, каза Владимир Пенев, член на националното ръководство на НП “Свобода и достойнство”.

Приветствия поднесоха също Захари Петров, председател на РДП и Силвия Манчева, член на ПП на БЗНС.

Признателните земеделци, демократи, симпатизанти и граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на Стамболийски.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.