1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Земеделците искат референдум за изравняване на субсидиите от ЕС

Земеделците искат референдум за изравняване на субсидиите от ЕС

В Брюксел вървят сериозни разговори за промяна на Общата селскостопанска политика в периода 2013-2020 г.

Започва подписка за провеждане на национален референдум "Да поиска ли българското правителство предоговаряне на земеделските субсидии в ЕС?" Това съобщиха вчера (15.09.) представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), на Браншовия съюз на животновъдите в България (БСЖБ) и на Земеделския народен съюз.

В сектор земеделие искаме да има равнопоставеност, каза Радослав Христов, председател на НАЗ. Той призова всички политически сили да застанат зад инициативата, защото изравняването на субсидиите е начин всички фермери от целия ЕС да работят при еднакви конкурентни условия.

Не е коректно в присъединителния договор да пише, че България е равноправен член, а нашите фермери да получават доста по-малко помощи от европейските. Радослав Христов е убеден, че с молене в Брюксел промяната няма да се случи, трябва натиск и представителите на различните браншове са готови.

Ако тези субсидии останат в този вариант, догодина няма да има животновъдство в България. Правим това за нашите деца, защото не се хранят в момента с качествени храни, каза Господин Господинов, председател на БСЖБ.

Българските земеделски производители получават три пъти по-малко субсидии, отколкото в старите страни членки на ЕС. Това ненормално положение може да задълбочи кризата в земеделието, каза Стефан Личев, председател на Земеделския народен съюз (ЗНС).

Националната асоциация на млекопреработвателите категорично подкрепя идеята да бъде организиран референдум за изравняване на субсидиите на българските и останалите европейски фермери, коментира Диляна Славова, изпълнителен директор на организацията. Тя припомни, че още когато се договаряше удължаването на преходния период за млечния сектор, от НАМ са поставили въпроса да се изравнят и помощите за млекопроизводителите.

Днес дори е малко закъсняла тази кампания, държави като Полша и Румъния още преди време поискаха еднакви условия за аграрните производители в целия ЕС, каза още Славова. Но сега пък моментът е подходящ да се отвори подобна дискусия, защото в Брюксел вървят сериозни разговори за промяна на Общата селскостопанска политика в периода 2013-2020 г. Преговорите трябва да се водят особено активно в Брюксел, защото там ще се решат нещата, каза още Диляна Славова. Според нея подобен референдум ще даде в ръцете на министъра на земеделието и на премиера повече сила да отстояват българската позиция. Българската страна трябва да е особено внимателна сега, когато се обсъждат финансовите пакети за отделните държави членки. В противен случай след 2013 г., когато започнат да действат новите правила на ОСП, е възможно отново да възникне проблем за българските производители.

През 2007 г., когато страната ни се присъедини към ЕС, българските фермери получаваха 25% от субсидиите на европейските. В момента помощта е 40% от подкрепата за старите страни членки, а изравняването ще настъпи едва през 2016 г. Схеми за изравняване на субсидиите на приетите преди България и Румъния други десет източноевропейски страни се прилагат до 2014 г.

Ако директните субсидии не бъдат изравнени,  възможно е България да загуби средства от промяната на ОСП, се казва в изследване на Европейския център за международна политическа икономика (ECIPE), направено през 2009 г. В изследването беше проучено кои страни ще спечелят и кои ще загубят от реформата на Общата селскостопанска политика.

До края на септември ще бъде създаден Обществен съвет за референдума. За да може правителството да поиска нови преговори с Брюксел, са необходими 500 000 подписа. Събирането им ще продължи до 8 декември.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.