1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Земеделците от Враца не са активни в усвояването на евросредства

Земеделците от Враца не са активни в усвояването на евросредства

Липсата на интерес е породена от слабата информираност

Голям финансов ресурс предоставя Европа за развитие на земеделието в България, но минимален брой стопани от област Враца се възползват от отворените мерки и програми, заяви шефът на областната дирекция на фонд „Земеделие” Марияна Петкова, цитирана от konkurent.bg. По думите й, липсва заинтересованост от страна на местните стопани.

В момента се приемат документи по две мерки на програмата за развитие на селските райони – мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери” и мярка 141 „Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране”. По първата до момента има 8 входящи заявления от млади фермери. Изискванията по тази мярка са кандидатите да не са по-възрастни от 40 години. Документите се приемат до 11 септември.

По втората мярка има подадени 107 заявления, като от тях 41 вече са одобрени, 42 са в процес на разглеждане, а останалите имат отказ или кандидатите сами са оттеглили проектите си. По тази мярка могат да кандидатстват дребни стопани, които притежават малко земя, животни и пчели. Ако бъдат одобрени, те ще получават ежегодно по 1 500 евро, в рамките на 5 години, като общата сума е 7 500 евро.

„Целта на тази мярка е да се развият малките стопанства, които произвеждат предимно за себе си, да се превърнат в пазарни и да могат да увеличат производството си”, коментира Марияна Петкова. Мерките се одобряват от областната дирекция „Земеделие”.

„И двете мерки са много добри и дават възможност на хората в селата и градовете да развият свое производство, за което ще получат европейска субсидия. За съжаление, от Врачанско няма много голяма заинтресованост”, допълни директорът на ведомството. Стопаните са улеснени максимално и проектите, които имат идея да реализират, се изготвят изцяло и безплатно от експерти на дирекция „Съвети в земеделието”, нужна е обаче заинтересованост.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.