1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Жаби предсказват земетресения

Жаби предсказват земетресения

Учени отчитат рязка промяна в държанието на мъжките жаби непосредствено преди труса

Поведението на италиански крастави жаби през любовния сезон поставя под съмнение преобладаващото научно мнение, че земетресения не могат да се предсказват съобщи vesti.bg.

Учени от Виликобритания, наблюдавали кафяви крастави жаби в района на Акуила, забелязали рязка промяна в държанието на мъжките непосредствено преди труса, който разруши италианския град на 6 април и причини смъртта на близо 300 души.

Въпреки важния за вида размножителен сезон 96% от мъжкарите "се изнесли" от терена, на около 70 км от Акуила, пет дни преди земетресението от 6,3 по Рихтер. Броят на чифтосващите се двойки бил буквално нула три дни преди земята да се разтресе. Учените не открили пресен хайвер на мястото от деня на земетресението до последния по-силен последващ трус.

След бедствието някои мъжки се завърнали, но броят им бил много по-малък в сравнение с предишни години. Обикновено на размножителния терен доминират мъжките екземпляри, които остават там от началото на чифтосването до хвърлянето на хайвера.Според ръководителя на изследването д-р Рейчъл Грант то е първото, което проследява и документира поведението на животни преди, по време и след земетресение. По думите й резултатите ясно показват, че обикновените кафяви крастави жаби са способни да усетят предсеизмични смущения като изпускането на газове и заредени частици.

Счита се, че необичайното поведение на скокливковците е свързано с изпускането на радиоактивния газ радон и гравитационни вълни от земята преди земетресение, които се улавят от жабите, след като се отразят обратно от атмосферата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.