1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Агробиоинститут участва в Европейска нощ на учените 2020

Агробиоинститут участва в Европейска нощ на учените 2020

Заради COVID-19 събитието ще се проведе онлайн

Европейската нощ на учените 2020 предстои. Поради ограниченията за организиране на мероприятия, наложени заради пандемията COVID-19, тазгодишното събитие ще се проведе онлайн под формата на презентации и клипове във Фейсбук страницата и на сайта на АгроБиоИнститут към ССА. FRESHER – “Find Research Everywhere, SHare and expERience ” е иновативен проект за Европейска нощ на учените 2020 с ръководител Центъра за изследвания и анализи. В проекта участват 20 основни и 40 асоциирани партньори от цялата страна, с мащабна програма в повече от 15 селища.

Въпреки COVID-19 и тази година ще се проведе Европейската нощ на учените на 27 и 28 ноември. За 15-ти път България ще участва в инициативата. Поради ограниченията мероприятието ще се проведе онлайн, а участие ще вземе и Агробиоинститут под формата на презентации и клипове в социалната мрежа и в сайта на научното звено към Селскостопанска академия. Темата през 2020 е „Здравето на растенията”. За представянето на Агробиоинститут разказват учените, част от екипа: доц. д-р Анелия Янчева, АгроБиоИнститут, ССА, доц. д-р Даниела Моянкова, АгроБиоИнститут, ССА и проф. дбн Иван Атанасов, директор на АгроБиоИнститут, ССА.  

Програмата включва 5 подтеми:

Растителни Биотехнолигии – „Растителна регенерация – от клетка до растение”

Болести по растенията и неприятели

Генетично модифицирани растения – моделни и културни

Растенията източник на здраве и вдъхновение

Растенията и нашето бъдеще в условията на променящ се климат

В посочения линк и сайта на института ще откриете всички планирани вълнуващи дейности и конкурси, които ще се проведат в АБИ на 27.11.2020 от 17:00 до 24:00 часа.

В Европейската нощ на учените са планирани демонстрации в общо 25 населени места в България. Чрез уеб стрийминг те ще достигнат и до най-отдалечените места в страната, както и в чужбина. Всяка година събитието се провежда едновременно в над 300 града в Европа и света. В България мотото на 2020 е „Науката променя начина на живот“. Ще можете да се запознаете с постиженията на български учени и научни колективи, които работят по проекти, финансирани от Европейския съюз.

Още гледайте в Агротемата на 23 ноември от 18:40 часа по АгроТВ.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.