1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. AgroHub.BG със собствен почерк на АГРА 2023

AgroHub.BG със собствен почерк на АГРА 2023

Дигиталните технологии изискват специфични познания и опит, а те вече са достъпни за всеки, благодарение на Европейския цифров иновационен хъб в земеделието

Ако земеделските изложения са ви доскучали, то вероятно не сте били на АГРА 2023. Иновации надничаха отвсякъде на тазгодишния форум, усещаха се и във въздуха, буквално и преносно. Дронове, GPS-и, прецизни сеялки, пръскачки, системи за напояване и най-различни „джаджи“ от ново поколение впечатляваха многобройните посетители, НО... Колко ли от тях са наясно как да се възползват от предимствата на модерните технологии в своята практика?

И именно тук на сцената излиза AgroHub.BG – така нареченото „единно гише за услуги“, насочени към обучения и дигитални умения, тестване преди инвестиране, предоставяне на експертна подкрепа, информиране и изграждане на партньорства. Организацията вече има собствен разпознаваем почерк и със своето изключително интерактивно присъствие придава свежия полъх на иновациите на всяко събитие, в което участва.

Дигитализация на лозите и зеленчуците

По време на АГРА 2023 AgroHub.BG присъства чрез щанда на един от партньорите в организацията – Институт по зеленчукови култури „Марица“, които използваха своето участие, за да промотират предстоящото откриване на Националния Демо Център, който ще бъде разположен на тяхна територия. Демо центърът е в процес на оборудване с модерни, прецизни и дигитални технологии, включително за прецизно капково напояване и контрол на климата, които ще позволят на земеделските стопани да видят работата им и ползите от тях в реални условия.

Още една Демо точка „Наука“ е на път да стане достъпна за всички заинтересовани и тя е в лозовите масиви на Аграрен университет -Пловдив в с. Брестник. Дигитализацията на лозите ще спомогне в борбата с болестите и оптимизирането на растителната защита, но за да повярват в нея, лозаро-винарите ще могат да наблюдават как тя работи на опитните полета.

АgroHub.BG във Фермата

Експертите на AgroHub.BG в лицето на неговия ръководител, Светлана Боянова, доц. д-р Иванка Тринговска от ИЗК Марица и представителите на технологичните партньори – Ивайло Енев, Благой Анастасов и Васил Василев, взеха участие във форума на сп. Enterprise „Фермата: Агроиновации и тенденции“! Те разказаха за услугите на AgroHub.BG и демо точките, където земеделските стопани ще могат да се запознаят отблизо с тях.

ivanka tringowska

„Само преди няколко години, когато виждах как технологиите, науката и бизнесът работят заедно на запад, си мислех, че това не е възможно в България. Но проектът AgroDigiRise доказва, че такова партньорство има почва и у нас и наистина вярвам в ползите от него за земеделието.“, заяви Благой Анастасов от стартъпа BeVine по време на събитието.

blagoj-anastasov

„AgroHub.BG не работи сам за себе си. Той е част от мрежата от Европейски цифрови иновационни хъбове, така че всеки един от вас може да намери решението за своя проблем чрез нас навсякъде в тази мрежа.“, сподели Светлана Боянова в заключение.

swetlana-boianova

С всичко това и със своето силно присъствие във всеки значим форум от агро-календара у нас, AgroHub.BG дава сериозна заявка да бъде незаменим партньор в процеса на дигитализация на българското земеделие през следващите години. “Искам да видите, че този проект е с много голям потенциал и с много голям заряд. Имаме силите, имаме експертизата, имаме младите хора, имаме технологиите - чакаме вас!”, отправи покана към всички потенциални ползватели на услугите на хъба Светлана Боянова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.