1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Академия за фермери ще се проведе в Сливен

Академия за фермери ще се проведе в Сливен

Целта е стопаните да натрупат експертни знания и ключови мениджърски умения

Още преди четири години сегашният председател на Националния съюз на говедовъдите в България - Димитър Зоров, по време на панаира в Хановер проведе разговори с представители на DLG -Германското земеделско общество /DLG/ за нуждата  от обучение на български мениджъри и фермери по отношение организацията на работата по цялата верига в говедовъдните ферми. След дълги преговори и с помощта на много партньори,  най-после обучението ще се реализира чрез първата Академия за фермери. От 4-и до 7-и Април в Сливен нашите говедовъди ще имат възможност да докоснат и получат немския опит на своите колеги от Германия.

Целта на първото българско издание на Академията за фермери е стопаните да натрупат експертни знания и ключови мениджърски умения, приложими и необходими за успешното управление на млечните ферми, идентифициране на слабостите в стопанството и умение за постигане на устойчиви икономически успех и възвращаемост на инвестицията. Сигурни сме, че след завършване на семинара нашите говедовъди ще могат самостоятелно да планират и вземат решения в процеса на работа, да делегират и изпълняват задачи, да анализират събраните данни, да общуват и обучават служители.

По време на семинара ще бъдат обучени 20 наши фермери, които ще се запознаят със Структурата на организацията на работа - зони на отговорност, работен план за различните оперативни звена, стандартни оперативни процедури. Наблюдение на младите крави - хранене, оценка на общото здраве, превенция на заболяванията, необходимо оборудване. Работа на терен - обследване на проблемна крава, оценка по външен вид,сигнали за проблема, работа със стетоскоп, тест кетоза и урина, препоръки за действие. Управление на силажа-принципи при приготвяне на силажа, рязане и накълцване по дължина, пълнене и покриване на ямата, управление на аеробната стабилност, хранителни качества. Доене и качество на млякото.

Основен лектор ще бъде Улрих Веструп, които е и вицепрезидент на DLG. Същият е и собственик и мениджър на ферма в Оснабрюк/ люлката на млечното говедовъдство на Германия/и в нея се отглеждат 600 крави със средна млечност от 11 900 кг. Обучението ще бъде проведено по немски образец- фермерите ще живеят заедно три дни , ще могат през целия ден да контактуват с лекторите и своите колеги, осигурени са идеални условия за провеждане на лекциите и почивка.

НСГБ си дава сметка, че мероприятието ще се състои във време трудно за фермерите, когато оцеляването им е заложено на карта, но именно получените знания ще им помогнат в оптимизиране организацията на работата, да преодолеят изоставането и да им даде стабилност.

За превръщането на мечтата в реалност и осъществяването на това обучение помогнаха изключително много фирмите, имащи отношение към животновъдството –HL-TopMix, BASF, Агритоп, БиоКом, Геномика, Caisley, Kuhn, разбира се и Германското Земеделско Общество.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.