1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Антракс в Разградско

Антракс в Разградско

Потвърдени са положителните проби за антракс от с. Брестовене, обл. Разград

Потвърдени са положителните проби за антракс от с. Брестовене, обл. Разград, съобщиха от Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт към НВМС в София, цитирани от Стандарт.

От там допълват, че са предприети всички възможни мерки за ограничаване на заболяването.

След регистрирането на съмнителните случаи на антракс няма други заболели животни в селото. 

Ветеринарните лекари започнаха да поставят ваксини срещу антракс на тревопасните животни още на 20 юли. До момента са ваксинирани 950 животни от общо 1 300. Извършена е дезинфекция на местата, до които са имали достъп заразените животни. Забранена е пашата в местността Кереч дере.

 

Болестта антракс е силно заразно заболяване, което обикновено се предава на хората при контакт с месо, кръв или кожа от умряло от заболяването

В изпълнение на Държавната профилактична програма (ДПП) ваксинация срещу антракс се извършва всяка година във всички селища на територията на страната, в които е регистриран случай на заболяването през последните 30 години.

На местата, в които антракс е регистриран през последните 10 години, ваксинацията се извършва два пъти годишно. В близост до с. Брестовене антракс не е бил регистриран през последните 30 години и заради това не са били поставяни ваксини.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.