1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. БАБХ към студентите от Аграрния университет в Пловдив: Заповядайте при нас!

БАБХ към студентите от Аграрния университет в Пловдив: Заповядайте при нас!

Срещата беше организирана по инициатива на агенцията

Представители на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) се срещнаха със студенти в III, IV курс и магистърската програма на факултета по растителна защита в Аграрния университет в град Пловдив. Срещата беше организирана по инициатива на агенцията, с цел запознаването на бъдещите растителнозащитници с възможностите за стаж и кариерно развитие, които контролният орган предлага.

Агроном Мила Лазарова, главен експерт, запозна студентите с дейностите на дирекция „Растителна защита и контрол на качеството на пресни плодове и зеленчуци“  в направление фитосанитарен контрол, наблюдение върху появата, разпоространието, развитието и методи за извеждане на борба с икономически важните вредители. Подчертано беше същественото значение на дейността и възможностите за кариерно развитие в Централна лаборатория по карантина на растенията, град София. Директорът на дирекцията Анна Петрова подчерта важното значение на контрола, които извършват инспекторите по растителна защита в Областните дирекции по безопасност на храните и възможностите за професионална реализация на бъдещите агрономи.

Агроном Деница Цветкова, главен експерт в дирекция „Продукти за растителна защита, торове и контрол“ акцентира пред бъдещите растителнозащитници, че разрешаването, пускането на пазара и контрола върху пестицидите е от изключително значение, за да се гарантира чиста и качествена продукция на българските и европейските потребители.

Студентите се запознаха и с инж. агроном Доротея Чавдарова, началник отдел „Растителна защита“ в ОДБХ Пловдив, която разказа своя опит в проверките на терен.

Предстои втора среща на студентите от Аграрния университет в Пловдив с БАБХ на 14 април 2022 година, когато университетът ще проведе Ден на кариерата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.