1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. България ще се присъедини към Европейската харта за обучение на специалисти в хранително-вкусовата промишленост

България ще се присъедини към Европейската харта за обучение на специалисти в хранително-вкусовата промишленост

Дейността се осъществява в рамките на европейската научна програма «Леонардо да Винчи»

България ще се присъедини към Европейската харта за коопериране в областта на обучението на кадри в хранително-вкусовия сектор 2011-2014 г. В момента се водят преговори и е стартирала подготовката на документацията за подписването от българска страна на споразумение за включване на страната ни. Предвижда се подписването на документа да стане през ноември тази година. Кооперирането е по отношение обучението на специалисти в хранително-вкусовата промишленост на територията на целия Европейски съюз. Да се издигне обхвата и качеството на междуличностните и професионални взаимоотношения в рамките на концепцията за продължаващо обучение през целия живот, е заложено като основна цел на хартата за сътрудничество и обмен на знания.

Институциите, които ще партнират в проекта са представители на държавни институции, представители на местни органи на властта, на експерти, както и президенти на търговски камари. Партньорите обменят информация, специалисти, стажанти с цел развитие на европейското измерение на професионалното обучение чрез т.нар. редуване – преминаване през центрове за обучение и внедряване на знанията и уменията в предприятията и училищата, подкрепяне на мобилността на младите хора, насърчаване на членовете на европейската мрежа за развиване на реципрочност във взаимоотношенията, и заменяемост на самите обучители и наставници.

Главна цел е сближаване на сферите на училището и предприятието, като по този начин се допринесе за подобряване и на самата система за професионално обучение, и за придобиване на по-широк обхват от умения и професионално майсторство, които в резултат да спомогнат за повишаване на трудовата заетост и доведат до усвояване спецификата на нова културна и икономическа среда, е записано в европейския документ.

Дейността финансово и методологически се осъществява в рамките на европейската научна програма «Леонардо да Винчи».

От българска страна документът се предвижда да се подпише от изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов. Агенцията е заявила готовност да се включи със свои експерти и обучителни бази в европейската мрежа за обмен на стажанти и научни знания, като разчита, че по този начин ще може да подобри обучението на своите служители и да получи ценен нов опит в подготовката на специалисти в областта на хранителния сектор.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.