1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Български ученици взимат участие в международна природозащитна инициатива

Български ученици взимат участие в международна природозащитна инициатива

WWF и фондация „ERSTE” стартираха „Европейски училища за жива планета”

Миналата седмица пет класа от български училища се включиха в старта на международната природозащитна инициатива „Европейски училища за жива планета” на WWF и фондация „ERSTE” в Австрия. До края на учебната година класовете трябва да осъществят свои природозащитни проекти, които засягат темите „Екологичен отпечатък” и „Дунав”. След това ще бъдат номинирани най-добрите от тях.

„През последните две учебни години учениците организираха дни на рециклирането заедно с общините, изложби, театрални постановки и кампании „от ученици за ученици”, обясни Барбара Таушер, ръководител на програмата за природозащитно обучение на WWF Австрия. „Очакваме с интерес да видим какви идеи ще бъдат осъществени тази година”. Общо 32 учители и ученици от България, Хърватия, Унгария, Молдова, Румъния, Сърбия, Словения и Украйна взеха участие в едноседмичната академия за ученици и учители в Илмиц, в австрийската област Зеевинкел.

Чрез семинари и занимания на открито екопедагозите на WWF и експерти по опазване на природата представиха пред децата и техните класни ръководители двете теми на проекта „Дунав – живата връзка на Европа и „Екологичният отпечатък – глобалният ефект от потреблението”. „Основният фокус по време на академията беше активната гражданска позиция, подчерта Барбара Таушер. „Искаме да покажем на учениците възможности да действат активно, да изразяват мнението си на публични места и да мотивират останалите да взимат участие”. Учителите подкрепят учениците си в ролята на наставници по проекта. Идеите и реализацията се измислят изцяло от учениците.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.