1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. „Безопасност на храните” е темата на тазгодишното международно състезание по роботика

„Безопасност на храните” е темата на тазгодишното международно състезание по роботика

Общо 101 български ученици са се записали за участие

„Безопасност на храните” е темата на тазгодишното международно състезание по роботика FIRST LEGO League (FLL), което вече има регионален кръг и в България. Общо 101 български ученици, засега разпределени в 11 отбора, са се записали за участие. Победителите ще мерят сили с над 200 000 деца между 9-16 години от над 55 страни, съобщиха организаторите.

Могат ли отборите да подобрят качеството на храната? Ще намерят ли децата начини за предотвратяване замърсяването на храните? Тази година участниците ще анализират темата за безопасността на храните и ще проучат рисковете от замърсяване като вредни насекоми, нестерилна преработка и транспортиране, както и нехигиенично приготвяне и съхранение. Тяхна основна задача ще е да намерят начини за предотвратяване или борба с тези замърсители.

Отборите ще създадат, тестват и програмират робот за решаване на набор от мисии за безопасност на храните. Задачите са еднакви за всички, но всеки един от тях има свободата да намери собствено решение.

FLL се организира ежегодно в цял свят с мащабното участие на десетки хиляди ученици, състезаващи се на локално, а при успех, и на международно ниво. За тазгодишното издание на състезанието се очаква сформиране на близо 800 отбора само от Централна Европа и България.

FLL е програма, която помага на деца и юноши да навлязат в света на науката и технологиите по интересен и забавен начин, учи на отборен дух и насърчава в творческото решаване на сложни задачи. Състезанието в България се организира от „ИКТ Училище“ и училище по роботика „Robopartans“, с изключителната подкрепа на SAP AG и SAP Labs Bulgaria, като съорганизатор, които ще подготвят 4 отбора с ментори от компанията. Състезанието се подкрепя и от Telerik, които ще подготвят 2 отбора с ментори от компанията.

На 26 ноември ще се проведе регионалният кръг на състезанието в България. В началото на декември предстоят полуфиналите в Полша, а в началото на януари 2012 г. – финалите в държава от Централна или Западна Европа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.