1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Димитър Греков: Трябва да се промени статуквото на българската аграрна наука

Димитър Греков: Трябва да се промени статуквото на българската аграрна наука

Снимка:

Агроминистърът се срещна с научни работници и директора на Земеделския институт в Шумен доц. Апостол Апостолов

„Българската селскостопанска наука през последните години е поставена на колене“. Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков по време на среща с научни работници и директора на Земеделския институт в Шумен доц. Апостол Апостолов. „Държавата се нуждае от българската аграрна наука, но трябва да се промени нейното статукво и да се предприемат законови промени“, каза министър Греков.

Много е важно да задържим младите хора в научните институти, защото поради ниското възнаграждение те търсят реализация в частните фирми, заяви още министърът. Необходимо е да има и пряка връзка между науката и практиката, за да се осигуряват повече средства за научната дейност.

По време на срещата стана ясно, че в област Шумен има структури с различни направления: свиневъдно, растениевъдно, говедовъдно, биволовъдно и коневъдно, които могат да бъдат обединени под една шапка и да изпълняват функции, нужни за региона.

Беше обсъдено и предложение за увеличаване на земеделските площи към институтите. „Искам научните институти да не бъдат производствени звена, а да бъдат научни звена, които да имат експериментални полета и площи и да изпълняват своята дейност“, отбеляза още министър Греков.

По време на посещението си в Шумен агроминистърът се срещна с директори на областните структури на МЗХ и земеделски производители от региона. На срещите присъстваха областният управител на Шумен Венцислав Венков и народни представители от „Коалиция за България” и ДПС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.