1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. DLG-Feldtage ще бъде домакин на международното събитие „Полеви робот“

DLG-Feldtage ще бъде домакин на международното събитие „Полеви робот“

Студентски отбори от цяла Европа ще покажат пионерски технологии в роботиката и прецизното земеделие

14-то Международно състезание „Полеви робот“ ще се проведе по време на DLG-Feldtage 2016, който ще се състои от 14 до 16 юни в Мария Бургхаузен в Хасфурт, (Долна Франкония), Германия.
 
Състезанието по роботика се организира от Университета Хохенхайм в сътрудничество с DLG и други европейски университети. Очаква се, то да посрещне повече от 20 студентски отбора от 10 страни, които ще се конкурират с техните полеви роботи, за да се избере най-ефективният. Събитието е стартирало през 2003 г. от университета Вагенинген в Холандия, като целта е да се тестват пионерски технологии в роботиката и прецизното земеделие в реални условия.

Годишният конкурс, който се провежда успоредно с DLG-Feldtage за първи път през 2014 г., има за цел да даде възможност на младите учени да си взаимодействат с международните посетители на събитието, което трябва да им помогне да развият своите идеи за прогрес на тази обещаваща технология. Събитието ще предложи практическо изпитание за роботите и техните изобретатели, както и вълнуващо забавление за зрителите.

Състезанието ще тества различни дисциплини

Конкурсът ще се проведе в пет различни дисциплини, които включват решаване на проблеми в опитното поле. За първите две задачи, полевите роботи трябва да покажат своите умения в навигационни тестове. Работейки самостоятелно, роботите трябва бързо, точно и целенасочено да се движат в опитното поле, като избягват препятствия или ги преодоляват.

При третия тест, роботите трябва да открият плевелите и да ги третират, както конвенционалните пръскачки обработват реколтата. При четвъртия тест,  полевият робот автоматично трябва да напълни със семена специален резервоар от една колонка и да ги засади по правилен агрономичен начин.

Накрая при Freestyle теста, екипите трябва да демонстрират селскостопанска задача, която е самостоятелно избрана. Това ще даде възможност на техния робот да се открои пред останалите. В този раздел на конкурса ще се насърчава творчеството и креативността и забавлението ще бъде  гарантирано.

„Полеви робот Junior“


В допълнение, конкурсът ще вдъхнови учащите се в тази новаторска технология за селското стопанство. Като част от състезанието „Junior“, ученици и техните учители, най-вече от средните училища в региона ще изпълнят задачи, като използват Lego Mindstorm.

Това състезание няма да бъде на полето, а в специално подготвена палатка. Учениците ще се състезават с техните Lego роботи, като изпълняват различни задачи, изискващи прецизна навигация и скорост. Ще има и състезание в свободен стил, за да се тества творчеството на учениците.

„Полеви робот“ Demo

В допълнение към състезанията, посетителите на тазгодишния конкурс ще имат възможност да видят макети на роботизирани технологии, заедно с експерименталните единици, създадени за тестовете в конкурса. Професионални прототипи на полеви роботи, които вече са в практиката, ще бъдат изложени по време на събитието.

Зрителите са добре дошли на конкурса по всяко време. Те могат да гледат отборите и тяхната работа, докато изпробват роботите. Ще бъдат раздавани плакати, представящи различните проекти. Посетителите ще могат да се включат в дискусии с експерти във форум на полето „Робот Talks“, където специалисти от различни колежи и университети ще обсъдят най-новите разработки в тази завладяваща област - не само технически въпроси, но и технологиите, които ще доведат до устойчивост в сектора на селското стопанство.
 
„Робот Design“

За първи път през тази година нова награда „Робот Design“ ще бъде връчена на полеви роботи за най-успешен дизайн, функционалност, здравина и надеждност. 

За повече информация посетете www.dlg-feldtage.de
или www.fieldrobot.com/event/

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.