1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Днес ще се проведе форум, посветен на 130-годишнината от създаването на световното генетично почвознание

Днес ще се проведе форум, посветен на 130-годишнината от създаването на световното генетично почвознание

В гр. София учени и фермери ще дискутират проблемите на черноземите у нас

Днес, 1 октомври, от 09:00 часа, Институтът по почвознание, агротехнологии и защита на растенията "Никола Пушкаров" е домакин на научно – приложна конференция на тема „Черноземите в България – проблеми, оценка, използване и опазване”. Това съобщи директорът на научната звено към Селскостопанска академия проф. Тотка Митова - Трифонова.

Форумът, посветен на 130-годишнината от създаването на световното генетично почвознание, ще бъде открит от председателя на Българското почвоведско дружество и народен представител в 42-то Народно събрание проф. Методи Теохаров. Той ще представи особеностите и проблемите на черноземните почви у нас.

По време на конференцията ще бъдат презентирани и доклади за агрономическата пригодност на почвите за отглеждане на различни селскостопански култури. Ще бъдат представени нови практики за ограничаване на водната и ветрова ерозия на почвата. В края на форума е предвидена и дискусия със земеделски производители по проблемите в сектора, каза в заключение проф. Тотка Митова – Трифонова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.