1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Добруджанският земеделски институт – гр. Ген. Тошево получи награда за високи научни постижения

Добруджанският земеделски институт – гр. Ген. Тошево получи награда за високи научни постижения

60-годишен юбилей отбелязва научният център

По повод Деня на народните будители община Добрич връчи своите годишни награди в областта на духовността и науката. Добруджанският земеделски институт край гр. Ген. Тошево беше отличен в раздел „Наука”. Наградата се връчи от кмета Детелина Николова за високи научни постижения в национален и международен аспект, за заслугите на научния колектив към българското земеделие чрез създаването и внедряването в практиката на сортове зърнено-житни, зърнено-бобови култури, хибриди слънчоглед и технологии за тяхното отглеждане.

Повод за голямото отличие е и 60-годишният юбилей на Добруджански земеделски институт. 45 сорта зърнено-житни култури са в пълна схема на производство в института. 35 от тях са сортове обикновена зимна пшеница, три – твърда пшеница, шест сорта тритикале и един сорт ечемик. Ежегодно земеделските производители от региона и страната закупуват от института между 1500 и 2000 тона посевен материал. През настоящата година на фермерите бяха предложени базови семена от 14 сорта пшеница, 2 сорта тритикале и един сорт ечемик. 70% от площите с пшеница у нас се сеят с два утвърдени сорта на ДЗИ (Енола и Аглика). Освен у нас, Институтът има добри позиции и на външния пазар, особено в Турция и Франция.

По повод Деня на народните будители и тази година община Добрич отличи с почетни грамоти изявени личности за ярки постижения в културно-просветната и театралната дейност, в музикалното и танцовото изкуство, в областта на архитектурата, литературното, журналистическото творчество и науката.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.