1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Джордж Зарубин е новият президент на Фондация „Америка за България“

Джордж Зарубин е новият президент на Фондация „Америка за България“

Снимка:

Той има значителен опит в областта на филантропията и управлението на фондации, натрупан в някои от водещите световни институции

Джордж Зарубин е новият президент и главен изпълнителен директор на Фондация „Америка за България“, считано от 4 януари 2016 г. Зарубин бе избран също и за член на борда на директорите. С инвестиции от 30 милиона долара годишно Фондация „Америка за България“ е най-големият дарител на българското образование, култура, историческо наследство, гражданско общество, земеделие и социална сфера.

„Това е идеалният момент, в който Джордж Зарубин да заеме длъжността президент и главен изпълнителен директор на Фондация „Америка за България“, заяви Лин Дафт, председател на борда на Фондацията. „От създаването на Фондацията през 2009 г. тя се утвърди като пример за изключително ефективна филантропия в България. Лидерството, визията и опита на Джордж в света на филантропията са тъкмо това, от което се нуждаем, за да отворим нова страница в нашата история“.

„За мен е чест да се присъдения към Фондация „Америка за България“ и съм вдъхновен от мисията й да подкрепя България в превръщането й в успешна и модерна европейска страна“, заяви Зарубин. „Нямам търпение да започна работата с уважавания борд на директорите, изключителния екип и всички партньори в страната, за да продължим важната мисия на организацията, да утвърдим дългогодишните традиции на доброжелателство и приятелство между Америка и България, както и контактите между хората от двата народа и обмена на идеи и ресурси.“

Джордж Зарубин има значителен опит в областта на филантропията и управлението на фондации, натрупан  в някои от водещите световни институции. Преди да заеме длъжността си във Фондация „Америка за България“, Зарубин работи за Salzburg Global Seminar, където в продължение на три години е вицепрезидент и главен директор развитие в офисите на организацията във Вашингтон и Залцбург.

Като президент на Eurasia Partnership Foundation в Тбилиси, Грузия между 2007 г. и 2013 г. Зарубин  развива новосъздадените фондации-партньори на организацията в Армения, Азербайджан и Грузия, които подкрепят утвърждаването на върховенството на закона, гражданското участие, разработването на задълбочени изследвания,  филантропията и поддържането на мира.

Преди това в продължение на седем години Зарубин заема различни длъжности в Eurasia Foundation – директор на програмата за сътрудничество в Южен Кавказ в Тбилиси, изпълнителен директор на програмата за развитие и вицепрезидент на програмата за развитие в офиса на неправителствената организация във Вашингтон.

Между 1995 г. и 1999 г. е изпълнителен директор на Фондация Сорос в Казахстан. Работата му в този период е в областта на  гражданското и висшето образование, медиите, културата, върховенството на закона и подкрепата за програми за микрокредитиране.

Преди да навлезе в света на филантропията, в продължение на шест години, Зарубин практикува право в Калифорния. Прекарва, също така, три години в Русия, където работи като адвокат за корабната компания „Новоросийск“.

Зарубин има бакалавърска степен по международни отношения политика от Georgetown University във Вашингтон, бакалавърска степен по право от University of the Pacific в Сакраменто, Калифорния  и магистърска степен по морско право от Tulane University в Ню Орлиънс, Луизиана. Освен родния си английски владее и руски език.

За Фондация „Америка за България“

Фондация „Америка за България” е основана през 2009 година, за да подпомага укрепването на динамична пазарна икономика и институциите на демократичното общество в България и да подкрепя страната в постигане на пълния ѝ потенциал на успешна и модерна европейска нация. Фондация „Америка за България” развива дългогодишните традиции на доброжелателство и приятелство между народите на САЩ и България и чрез много от своите програми насърчава контактите между хората на двете страни, както и обмена на идеи и знания. Фондацията въплъщава щедростта на американския народ и се придържа към най-високите американски стандарти за етика, прозрачност и изконни ценности.

Фондацията подкрепя инициативи в шест основни области: образование и библиотеки, гражданско общество и демократични институции, изкуство и култура, земеделие, социална сфера, културно наследство и туризъм. От създаването си досега Фондация „Америка за България“ е финансирала над 600 проекта на обща стойност повече от 170 милиона долара.

През последните седем години фондацията е работила в партньорство с български държавни и общински институции, неправителствени организации, обществени и частни медии, социални предприемачи и изследователи, университети, училища, библиотеки, читалища, кина, театри, опери, симфонични оркестри, музеи и галерии в над 200 градове и села из цяла България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.